Nyíregyháza

2024.02.14. 12:11

A béke jegyében húztak futócipőt (képek)

Az idén is csatlakoztak a CISM Run Day-Run for Peace nemzetközi rendezvényhez a nyíregyházi katoná

Miklós István

Forrás: Fotók: Dodó Ferenc

 A Nemzetközi Sporttanács a Futás a békéért elnevezésű akciójával ünnepli minden évben az 1948. február 18-ai megalakulásának évfordulóját. A programon a tagországok katonái világszerte több százezren, egy napon futnak. Az eseményhez csatlakoztak a vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred és az 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda katonái, továbbá a Honvéd Kadét Programban résztvevő diákok is. A szerdai rendezvényen több mint 100-an álltak a rajtvonalhoz a béke jegyében, hogy teljesítsék a mintegy három kilométeres távot a Bujtosi-tó körül a barátságtalan, szeles időjárás ellenére is. Orosz Antal alezredes, a területvédelmi ezred parancsnoka lapunknak elmondta, a Nemzetközi Sporttanács célja a futással az volt, hogy összehozza a nemzetek katonáit a béke jegyében, méghozzá egy közös „nyelvvel”, a sporttal.

Ép testben ép lélek

– A Magyar Honvédség életében is nagyon fontos szerepe van a sportnak. Fizikálisan fittnek kell lennünk, hogy hatékonyan láthassuk el a feladatainkat, és akár szélsőséges körülmények között is helyt állhassunk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy aki sportos életmódot folytat, az mentálisan is megerősödik. A múlt héten egy konferencián voltam, ahol megtudtam, a honvédség elindított egy programot, melyben az egészséges táplálkozásra is nagy hangsúlyt fektetnek – tudatta a parancsnok.

Orosz Antal azt is elárulta, a futáson részt vevő honvéd kadétok nevelésében is előkelő helyen szerepel a testmozgás, de más szempontból is fontos, hogy a katonákkal közösen vegyenek részt bizonyos programokon.

– Szeretnénk, ha minél több fiatal kadét maradna a honvédség állományában hivatásos, szerződéses, esetleg tartalékos katonaként. Az ilyen alkalmak kiválóak arra, hogy az ifjúság egy kicsit összekovácsolódjon a katonákkal, és új élményekkel gazdagodjanak. A futáson 55 év felettiek is részt vesznek, így több generáció is rajthoz áll. Nekik kevesebbet kell futni, a többiekre viszont két kör vár a tó körül, ami hozzávetőleg három kilométert jelent – tette hozzá Orosz Antal alezredes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában