Nyíregyháza

2024.02.21. 09:29

Emlékezni és emlékeztetni (képek)

Célba ért az Emlékmenet a Doni Hősökért megemlékezés-sorozat.

Miklós István

Forrás: Fotók: Fehértói Mihály/Honvédség

Ahogy arról lapunkban már beszámoltunk, célba ért a Honvédsuli Egyesület Emlékmenet a Doni Hősökért megemlékezés-sorozata vármegyénkben. A tizenkét éves múltra visszatekintő emlékmenet 1750 kilométer teljesítésével a vármegye számos településére eljutott, felhívva a figyelmet az emlékezés és emlékeztetés fontosságára.

Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred katonái is részt vettek a rendezvényeken, ahol a Honvédsuli Egyesület hagyományőrzőivel a települések II. világháborús emlékműveinél emlékeztek meg a doni hősökről.

Az ezredet képviselték

Magyar Nóra tartalékos főtörzsőrmester az emlékmenet mintegy 40 helyszínén képviselte a toborzó szakterületet. Jelenleg hadisírgondozással kapcsolatos szolgálatot lát el. Katonaként ez volt a második emlékmenete, de a Honvédsuli Egyesülettel már a korábbi években is részt vett az eseményen. A tartalékos főtörzsőrmester a megemlékezés gyertyáinak elhelyezése mellett fontosnak tartja, hogy a fiatalok is megismerhessék a doni katasztrófa hőseinek történetét, illetve élő hozzátartozókkal is beszélgethessenek az emlékmenet során.
– Túrricsén találkoztam egy katonaözveggyel, aki a II. világháborúban vesztette el a férjét. Megható pillanat volt számomra, amikor megtudtam, hogy az özvegy minden évben eljön a megemlékezésre és gyertyát gyújt, így őrizve férje emlékét – mondta el a főtörzsőrmester.

Jánvári Orsolya tartalékos szakaszvezető, az 5. Területvédelmi Zászlóalj katonája kilencéves korától vesz részt a Honvédsuli programjaiban, az első túrához tízévesen csatlakozott. 2023-ban, a 18. születésnapján jelentkezett tartalékos katonának a nyíregyházi toborzó irodában.
– Megtiszteltetés volt számomra, hogy mécsest rakhattam le a települések emlékműveinél, képviselve a területvédelmi ezredet. Azt az utat, amelyet 2014-ben elkezdtem honvédsulisként, 2024-ben már katonaként folytathatom – hangsúlyozta a szakaszvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában