Nyíregyháza

2024.02.25. 09:00

Gyönyörű dallamokból épített katedrálist

A rendkívül ritkán hallható mise minden bizonnyal nagy élményt jelent majd a zenebarátoknak.

Szon.hu

Cantemus Vegyeskar

Forrás: Archív fotó: KM

Joseph Anton Bruckner osztrák romantikus zeneszerző és orgonaművész kétszáz évvel ezelőtt, 1824-ben született. Születésének évfordulójára az a capela és az oratórikus művei előadásával tiszteleg a zeneszerző előtt a Cantemus Vegyeskar a Cantemus Kórusbérlet következő rendezvényén, amit március 9-én 18 órától rendeznek meg Nyíregyházán a Kodály Zoltán Általános Iskolában. 

A koncerten felcsendül  Bruckner nyolcszólamú vegyes karra és tizenöt fúvós hangszerre komponált e-moll miséje is. Ezt a szerzeményét 1866-ban Franz-Josef Rudigier linzi püspök megrendelésére készítette a linzi székesegyház fogadalmi kápolnájának befejezése alkalmából. Bruckner utóbb átdolgozta művét, a második verziót 1885-ben mutatták be Linzben. Az egyik kritikusa így fogalmazott: „Mialatt Rudigier püspök egy új székesegyházat emelt, Bruckner zenei hangokból épített katedrálist.”

A miserepertoárban szinte egyedülállóan különleges hangszerelés oka az volt, hogy az ősbemutatót szabadtéren rendezték meg. A közel 40 perces kompozícióban Bruckner a fúvósok mellett nagy feladatot szánt az énekkarnak is, amelynek több alkalommal önállóan kell megszólalnia. 
A rendkívül ritkán hallható mise a Nyíregyházi Cantemus Kórus és a Sonorum Fúvósegyüttes előadásában minden bizonnyal nagy élményt jelent majd  a zenebarátoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában