Nyíregyháza

2024.02.24. 08:55

Jó ukránnak lenni Nyíregyházán

Ukrán nemzetiségű gyerekek a Zelk-iskolában tökéletesítik anyanyelvi és hazájukkal kapcsolatos ismereteiket.

Tarnavölgyi Gergely

Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke is részt vett a tanévnyitó ünnepségen

Fotó: KM-archív, Sipeki Péter

A Leszja Ukrajinka Országos Ukrán Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola 2023 szeptemberének első napjaiban tartotta tanévnyitóját a nyíregyházi Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Általános Iskola épületében, ahol az ukrán nemzetiségű gyerekek azóta is tanulják, tökéletesítik anyanyelvi és hazájukkal kapcsolatos ismereteiket.

Szintet lépett a képzés

A képzés egyik ötletgazdája és nyíregyházi „élharcosa” Szofilkánics Judit, az ukrán országos önkormányzat tagja volt, és akivel az orosz–ukrán háború kirobbanásának kétéves évfordulója apropóján beszélgettünk.

Elmondta, a Zelkben úgynevezett délutáni foglalkozások keretében összesen 34 diák tanul. A képzésben közreműködő mindkét pedagógus beregszászi, és ukrán–magyar tanári szakon végeztek. A tanulók között vannak kárpátaljai magyar szülők, illetve a háború elől ide menekült családok gyermekei is.
Szofilkánics Judittól megtudtuk, az orosz–ukrán háború kitörése előtt is volt Nyíregyházán ukrán nyelvi képzés, de a Zelkben ebben a tekintetben sikerült szintet lépniük.

Felelevenített hagyományok

– A fiatalok elsősorban nyelvi és országismereti képzést kapnak, havonta egyszer pedig felelevenítjük velük a hagyományokat, legutóbb például az ukrán farsangot, ahol a hagyományos étel a palacsinta. A következő ilyen jellegű foglalkozás a húsvéti tojásfestés lesz, március 9-én pedig a diákok megismerkedhetnek a három legnagyobb ukrán költő műveivel – mondta Szofilkánics Judit, aki külön kiemelte azt a segítséget, amit a háború kitörése óta a magyar kormánytól, az egyházaktól és a különféle hazai s nemzetközi segélyszervezetektől kaptak.

– Azt szoktam mondani: jó ukránnak lenni Nyíregyházán. Köszönjük a segítséget Seszták Oszkárnak, a vármegyei közgyűlés elnökének, dr. Vinnai Győző, dr. Tilki Attila és dr. Szabó Tünde ország­gyűlési képviselőknek, a nyíregyházi önkormányzat részéről pedig dr. Kovács Ferenc polgármesternek, valamint az alpolgármestereknek, dr. Ulrich Attilának és Jászai Menyhértnek – zárta a beszélgetést Szofilkánics Judit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában