Nyíregyháza

2024.02.21. 11:30

Nyíregyháza a termálturizmus motorja

Húsz minősített gyógy­vízzel rendelkező termálkút van Szabolcs-Szatmár-Beregben.

Szon.hu

Hideg időben is kellemes a gyógyvíz

Forrás: Illusztráció: KM-Archív

Az ország gyógy­vizekben és gyógyfürdőkben gazdagabb vármegyéi közé tartozik Szabolcs-Szatmár-Bereg. Az elmúlt évek a turisztikai ágazat szereplői, így a fürdők életét sem könnyítették meg, hiszen a pandémia alatt sem a strandok, sem a fedett fürdők nem fogadhattak vendégeket. Azonban szerencsére kezd visszaállni az utazási kedv – a fürdőkben a család apraja-nagyja megtalálja a kiváló kikapcsolódást nyújtó medencéket és élményeket, a minősített gyógyvíz pedig számtalan mozgásszervi panaszra nyújt gyógyírt. 

Természeti adottságok 

– Különbséget kell tenni termálvíz és a gyógyvíz között – hívja fel a figyelmet Podlovics Lajos, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. értékesítési igazgatója. 
– Termálvíz lehet minden olyan víz, ami a felszínre tör, és hőhatással rendelkezik, a gyógyhatást viszont a víz kémiai összetételének vizsgálatával és kísérletekkel kell igazolni. Ez egy hosszú eljárás, ami után a gyógyvízminősítés megadható. A nálunk feltörő, csodás hatású gyógyvízre alapozva épült meg Nyíregyházán hazánk egyik legmodernebb fürdőgyógyászata, ahol kiváló hatásfokkal kezeljük, adott esetben gyógyítjuk a mozgásszervi megbetegedéseket, már külföldről is érkeznek ide gyógyulni vágyók. 
– Mindezek mellett Sóstógyógyfürdő páratlan természeti adottságai is vonzzák a vendégeket, nem beszélve az Európa-szerte híres állatparkról, a Sóstói Múzeumfalu sokszínű látványosságairól, az egyre változatosabb éttermi kínálatról, a szabadtéri rendezvényekről. Külön említést érdemel a zenélő szökőkút is, ami víz-, fény- és hangjátékával nagyban hozzájárul a minőségi időtöltéshez – fejtette ki az értékesítési igazgató, és megjegyezte: a város kulturális kínálata tovább növeli az ide érkező vendégek és az itt töltött éjszakák számát. 

Vonzó célpont 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Szabolcs-Szatmár-Beregben a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma tavaly 452 423 volt, ami 11,7 százalékos csökkenést jelent a 2022-es évhez képest. A vármegye teljes éjszakaszámának 73 százalékát a belföldi vendégek adták, azonban a külföldi vendégéjszakák száma kismértékben még nőtt is 2022-höz képest – írta a Termál Online. Vármegyénkben e téren Nyíregyháza viszi a prímet, s fontos vonzerőt jelent a páratlan lehetőségeket kínáló Sóstógyógyfürdő. Szabolcs-Szatmár-Bereg teljes vendégéjszakaszámának 74,5 százalékát adták az elmúlt évben a vármegyeszékhelyen lévő kereskedelmi szálláshelyek (a magánszálláshelyek adatait nem tartalmazta a KSH statisztikája). Azok a városok produkálják a legmagasabb vendégéjszakaszámot, ahol egész évben nyitva tartó, nagy befogadóképességű élményfürdők üzemelnek, hiszen így a vendégek folyamatosan elérhetik az adott település turisztikai attrakcióit. 

Folyamatos megújulás 

– Különösen fontos ez a késő őszi, téli időszakban, amikor viszonylag kevesebb kültéri lehetőség adódik hazánkban a kikapcsolódásra. Ha pedig az élményfürdőhöz nagy befogadóképességű szálloda is tartozik, akkor lesz teljes a kép. Az a legjobb kombináció, amikor a szálloda vendégei egy zárt folyosón, akár köntösben és papucsban is elérhetik a fürdőt, mert ez egy fontos kényelmi szempont, és ez így van városunkban. Elvégeztük az élményfürdőben a hotelvendégek fogadásához kapcsolódó fejlesztéseket is, az együttműködés zökkenőmentes. Minden vendég fontos, ezért folyamatosan igyekszünk fejleszteni a fürdőt, az ott elérhető szolgáltatások színvonalát – részletezte Podlovics Lajos. 
A vármegyeszékhely után a termálfürdővel rendelkező települések közül Kisvárda, Nyírbátor, Vásárosnamény, Mátészalka érte el a legmagasabb számokat. Nyírbátorban és Mátészalkán nőtt az éjszakaszám 2022-höz képest, Vásárosnaményban pedig szinten tartották a korábbi évi eredményt – összegezte a Termál Online. 
 
Vendégéjszakák száma a legnépszerűbb vármegyei termálfürdős településeken: 
1. Nyíregyháza 452 423 
2. Kisvárda 20 090 
3. Nyírbátor 17 280 
4. Vásárosnamény 14 658 
5. Mátészalka 7 898 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában