Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.02.07. 13:55

Több mint ezer tonnával kisebb a „nyomás” a Tiszán

Rövid idő alatt megduplázta a kitűzött cél a PET Kupa Egyesület.

Miklós István

A rossz ukrán hulladékkezelés miatt tonnaszám érkezik a szemét Magyarországra

Forrás: Fotó: MTI/Balázs Attila

Ahogy azt olvasóink megszokhatták, időről időre beszámolunk a PET Kupa Egyesület tevékenységéről. Az önkéntesek az elmúlt években több ezer tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát és árterét, sőt munkájuk már hazánk egyéb folyóira és a határokon túlra is kiterjed. A felső-tiszai akciók mellett több nemzetközi projektjük is fut, az egyik ilyen eredményeként pedig 1200 tonna hulladékot gyűjtöttek össze és hasznosítottak újra a Tisza ukrajnai forrásvidékén. A PET Kupa Egyesület és a Diageo vállalat közös programjában 21 helyi település, 29 iskola és 61 800 lakos és diák vett részt – számolt be a hírről az MTI.

Hazánkra is veszélyes volt

Az eredeti vállalás szerint 690 tonna szemetet gyűjtöttek volna össze, ám ezt hamar sikerült túllépni, mi több, közel megduplázni a projekt végére.
A Tisza kárpátaljai forrásvidékén korlátozott a központi hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás is hiányzik. Emiatt nagyjából hárommillió tonna hulladék halmozódott fel a területen, veszélyeztetve a helyi környezetet, a folyókat, az erdőt nemcsak az ukrajnai szakaszon, hanem Magyarországon is.

– Évtizedes folyómentő tapasztalatainkkal szerencsére nem ritka, hogy túlteljesítjük a célokat, de a mostani eredmény valóban egészen rendkívüli, főleg az ukrajnai kihívások miatt – mondta Hankó Gergely, a PET Kupa projektvezetője, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője egy sajtótájékoztatón.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában