Nyíregyháza

2024.03.20. 16:13

A jövő egészségügyi szakemberei lesznek

A szakmai verseny országos fordulójában bizonyították tudásukat a fiatalok.

Csáki Alexandra

Forrás: Fotó: Gazdag Mihály

Az ország négy helyszínén egyszerre mérték össze tudásukat és felkészültségüket a II. Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny döntősei szerda délelőtt. Az idén 48 iskola 813 tanulója, hallgatója jelentkezett a megmérettetésre, akik közül a helyi versenyek után 438-an jutottak tovább a vármegyei döntőkbe, hogy az országos fináléban bizonyíthassanak. Budapest, Miskolc és Kecskemét mellett Nyíregyháza is a helyszínek között szerepelt, a versenyzők a Jósa András Tagkórház Skill laborjában teljesítették a gyakorlati feladatot,  méghozzá a szakmai bizottság előtt.

Elkötelezett utánpótlás

– Ha megvizsgáljuk az egészségügyben dolgozók összetételét, kiderül, hogy nagy részük ápoló, nővér, olyan szakdolgozó, aki a betegágy mellett, a laboratóriumokban és az ambulanciákon lát el feladatokat. Nagyon fontos, hogy legyen ezen a területen magasan kvalifikált, komoly szaktudással rendelkező és elkötelezett utánpótlásunk. A szakképzési verseny lehetőséget ad a leendő kollégáknak, hogy megérezzék a hivatás vonzását, és azt, hogy milyen jó a lehető legszínvonalasabban, egy kórházi közösség tagjaként kamatoztatni a tudásukat – mondta el lapunknak dr. Ajzner Éva orvosigazgató, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház megbízott főigazgatója, a megmérettetés országos fővédnöke.

A nyíregyházi döntőben a négy leendő gyógymasszőr­nek ugyanazt a szituációs feladatot kellett teljesítenie szimulációs eszközök használatával és szükség esetén imitátorok bevonásával. Fábiánné Jászai Katalin rehabilitációs terapeuta, a Szent Bazil görögkatolikus iskola oktatója a versenybizottság tagjaként szakértő szemmel figyelte a finalisták minden mozdulatát. Érthető hát, hogy a felkészülés ellenére nagyon izgultak.

– Akik a Szent Bazilt választják, felnőttként már tudják, hogy ezen a területen szeretnének dolgozni a tanulmányaik befejezése után. Az oktatás során igyekszünk minél inkább elmélyíteni a tudásukat – árulta el a szakember.

Társadalmi presztízs

A szakképzési verseny célja, hogy a magyarországi egészségügyi középfokú szak­ké­pesítés színvonalának növelése, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok és felkészítő tanáraik eredményeinek elismerése, továbbá az egészségügyi szakmák társadalmi presztízsének növelése és a szakképzés vonzóvá tétele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában