Nyíregyháza

2024.03.14. 17:30

A nemzet ifjúsága megmutatta erejét

1848/49 ifjúsága megmutatta erejét, elvitathatatlan érdemeik és eredményeik lettek, tanulnunk kell őseinktől elszántságot, elhivatottságot és bátorságot.

Kanalas Ottilia

Forrás: Fotók: Gazdag Mihály

A színpadi kép a történelmi Pilvax kávéházat idézte, előterében Petőfi Sándorral. „Arra születtünk...” – énekelték az Eötvös-iskola hetedikes tanulói, akik műsorukkal az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit idézték fel a Nyíregyházi Egyetemen tartott ünnepségen. A diákok műsorán végigvonultak 1848 márciusának forradalmi eseményei, az egész Európában forrongó hangulat, az elszántság és a szabadságvágy. A forradalom kitörésétől egészen a világosi fegyverletételig haladtak a versek, dalok, szavalatok, melynek végkincsengése az volt, bár a forradalmat orosz segítséggel leverték a Habsburg császári seregek, és véres megtorlás követte a függetlenségünkért vívott harcokat, de a márciusi ifjak bátorsága örök példa marad előttünk.

Szabolcs a hazáért”

Kozma Kinga történelem és állampolgári ismeretek tanára szakos hallgató ünnepi beszédében felidézte a történelmi Szabolcs vármegye 1848/49-es szerepvállalását, azt az időszakot, amikor a Batthyány-kormány 1848 májusától súlyos problémákkal nézett szembe, hiszen a császári udvar csak az alkalomra várt, hogy a forradalmi események által kikényszerített engedményeket visszavonhassa. A kormány előtt nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország védelmére új fegyveres erőt kell teremtenie, a császári-királyi hadsereg magyar alakulatainak hazavezénylése csak részben és igen vontatottan történt meg.

– Május 15-én hoztak rendeletet az első tíz honvédelmi osztály felállításáról és rövidesen megkezdték országszerte az önkéntesek toborzását. Ez a fővárosban és Tiszántúlon gyors és látványos sikereket ért is el, június elejére négy honvédzászlóalj létszáma már teljes volt. A nemzeti színű zászlón, mellyel Nagykállóban 1848. szeptember 10-én valamennyi vármegyei honvéd letette esküjét egy selyemszalag ékeskedett azzal a felirattal, hogy: „Szabolcs a hazáért.” Kedves Gyula történész, így emlékezett az isaszegi csatára. A 48. honvédzászlóalj katonái kitűnően megállták a helyüket eddigi legnagyobb csatájukban. Kézitusában verték ki ellenfelüket az erdőből – hangzott az idézet, s mint megtudtuk: a zászlóalj két katonáját a csata után harmadosztályú katonai érdemrenddel tüntették ki, Sipler Lipótot és egy Csőke nevű közhonvédot. Siplerre egy császári tiszt támadt rá, de ő bátran nekiugrott kardjával.

– A másik kitüntetett egy Csőke nevű közhonvéd volt. Őt három császári katona támadta meg. Egyiket szuronyával szúrta le, de a szuronya eltört, így a másikat fegyvere agyával ütötte agyon úgy, hogy kettétört a fegyvere. A harmadik támadója ennek láttán megfutott. Csőke ezután a két zsákmányolt fegyverrel jelentkezett századparancsnoka előtt, aki jelentette hőstettét Aulich tábornoknak. Sipler Lipótot még a csatatéren egyúttal hadnaggyá is kinevezte. Az isaszegi csatát követően a magyar csapatok a gödöllői kastély parkjában gyűltek össze, ahol Damjanich tábornok e szavakkal illette a 48. szabolcsi honvédzászlóaljat. „Őrnagy úr, különös örömömre szolgál, hogy nekem jutott a szerencse Görgey tábornok megbízásából a tegnap kivívott nagy csatában kifejtett bátorságáért a haza nevében köszönetet szavazni zászlóaljának. Adja tudtul ezt vitézeinek, s mondja meg nekik, hogy megemlékezvén a tegnapi napra, ezután is hasonló bátorsággal küzdjenek. Isten oltalmazza önöket, éljen a zászlóalj, éljen a nemzet és a szabadság.” – hangzott el az idézet Damjanich szavaiból. Kozma Kinga azzal zárta beszédét, hogy 1848/49 ifjúsága megmutatta erejét, történelmi léptekkel nézve is elvitathatatlan érdemeik és eredményeik lettek, tanulnunk kell őseinktől elszántságot, elhivatottságot és bátorságot.

 

Az ünnepség végén a Nyíregyházi Egyetem rektora dr. Szabó György törzsgárdaokleveleket nyújtott át a felsőoktatási intézményben 10, 20, 25, 30, 35, és 40 éve dolgozóknak, megköszönve munkájukat és további sikereket kívánt nekik.

 

10 éves jubileumot ünneplők:
Kovácsné Varga Tímea      
Dr. Ratkó Lujza   
Mokánszki-Magyar Tünde  
Kapitány Sándor   
Airault-Uri Andrea      
Bereczky-Magyar Katalin
Csont Edina Katalin     
Hajdu Brigitta    
Tóthné Papp Beáta 
Ónodi Mihály   

 

15 éves jubileumot ünneplők:
Tomasovszky Csaba 
Dr. Vattamány Szabolcs 
Duliczki Tamás Gábor   
Németh László    
Szabó-Szakálos Antónia Etelka 
Filetóth Regina   
Dr. Bíró István Ferenc  
Andrikó Imre      
Spákné Paráda Andrea    
 

20 éve a Nyíregyházi Egyetemen dolgoznak:
Tóth Tamás  
Béres Tamás 
Bartáné Tutkó Tímea     
Orosz Tibor 
Dr. Magyar Zoltán
Sándorfi Teréz    
Orosz-Antal Anita 
Irinyiné Dr. Oláh Katalin Ilona     
Molnár Júlia      
Dr. Csabai Judit Krisztina   
Tóth Nándor
Nagyné Erdős Judit     
Drenyószki Zita  
Fábián Róbert    
 

25 éves jubileumot ünneplők:
Ágoston Éva Edina
Dr. Uri Zsuzsanna Edit  
Ficzéné Kovács Zsuzsanna      
Nagyné Budaházi Erika   
 

30 éves jubileumot ünneplők:
Matolcsi Enikő    
Konczné Nagy Zsuzsanna Julianna     
Dr. Moravecz Marianna   
Dr. Márton Sára Katalin 
Bere Andrea 
Kis Szabolcs      

 

35 éves jubileumot ünneplők:
Kovácsné Kiss Erzsébet  
Szikoráné Rendes Marianna     
Dr. Kókai Sándor  
Kozma Lászlóné 
 

40 éves jubileumot ünneplő:
Dr. Vinnai Győző

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában