Nyíregyháza

2024.03.13. 18:17

Az oktatási ombudsman is ellátogatott az iskolai ünnepségre (fotók, videó)

Tanuljunk együtt, egymástól, jussunk közös nevezőre – ez a jelen és a jövő üzenete.

Lengyel Nóra

Már szerdán megtartották a március 15-ei ünnepséget a Nyíregyházi Arany János Gimnázium Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézményében. A rendezvényre ellátogatott dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is, aki a műsor elején a színpadon köszöntötte a gyermekeket egy könyvvel a kezében. Elmesélte, hogy Marosvásárhelyen született, nagypapája vásárolta az édesapjának a Petőfi Sándor összes költeményét tartalmazó kötetet 1949-ben.

– Azért hoztam el ezt a könyvet, hogy megmutassam, a régmúlt emberek gondolatai nemcsak a történelmet jelentik, hanem mindig velünk vannak – mondta dr. Aáry-Tamás Lajos, és elmesélte, hogy Benedek Elek fia szerkesztette a kötetet, ami azért különleges a számára, mert amikor elvégezte az egyetemet és elkezdett foglalkozni az oktatás, a diákok jogainak védelmével, akkor a nagy mesemondótól választott egy gondolatot, ami végigkíséri az életét. – Ha a vadász fegyvert fog a nyúlra, akkor én a nyúl pártján állok, de ha a nyúl a káposztába harap, akkor a káposzta mellé állok. Tehát mindig megvédem a gyengébbeket – magyarázta az iskolásoknak a munkáját, majd az ünnepség után elmondta, hogy nagyon szívesen megy el az oktatási intézményekbe, hogy találkozzon a diákokkal és a szülőkkel.

Kézfogás a végén

Az idén lesz 25 éve, hogy oktatási ombudsmanként tevékenykedik, igazi kihívásokkal és változásokkal találkozott eddig.

– A törvényeket nem ismerjük, és nem is nagyon szeretjük. Ha sérülnek a jogszabályok, akkor általában nem magunkra vagyunk dühösek, hogy miért csináltunk ilyet, hanem mindig megpróbáljuk megkeresni azt, hogy ki volt a hibás azért, amiért ilyen helyzetbe kerültünk. Ez az alap hozzáállás a joghoz. Ennek ellenére, ha konfliktus alakul ki egy oktatási intézményben és leülünk egy asztalhoz megbeszélni, akkor az a tapasztalat, hogy ha végén kezet fognak az érintettek, akkor az tartós béke lesz. Az adott szavunkat nem szegjük meg – részletezte az oktatási ombudsman, és azt javasolta mindenkinek, hogy üljenek le megbeszélni a dolgaikat, problémákat, jussanak minél hamarabb konszenzusra, és erős kézfogással.

Együtt egymásért

Az oktatási jogok biztosa azt is kifejtette, hogy az elmúlt negyed évszázadhoz képest nagy változás, hogy most futóhomokra építkezünk, körülöttünk háború van, a pandémia megrogyasztott minket, a lelkünk nincs a helyén, a gyermekek bajban vannak. 

– Soha nem volt olyan magas számú a tinédzserek öngyilkossága, mint manapság. Nehéz most fiatalnak lenni. A jövőképünk a ködbe vész, nem tudjuk mi legyen, mesterséges intelligencia forgatja föl az életünket. Ebben a helyzetben végképp érdemes néha összekapaszkodnunk, egymás szemébe néznünk, és egymás segítségét kérnünk kicsiktől és nagyoktól egyaránt. Ma már nem feltétlenül egyértelmű, hogy ki a mester és ki a tanítvány, hogy ki tanít kit – mondta dr. Aáry-Tamás Lajos, és hozzátette: a diákok a mai világról néha többet tudnak, mint a felnőttek, a szülők, a tanárok, így, ha együtt tanulnak velük, akkor az egy különlegesebb, eredményesebb tanulás lesz, ekkor van szintén fontos szerepe a kézfogásnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában