Tarpa

2024.03.21. 11:30

Esze Tamás Rákóczija Tarpán

Ősbemutató lesz vasárnap 18 órától a település főterén.

L. Tóth Lajos

Pintér Tibor Tarpán is nyeregben érezheti magát

Forrás: Archív fotó: MW

Esze Tamás (aki 1666. november 30-án született Tarpán) legendás alakja volt a Rákóczi-szabadságharcnak. Ő volt a sereg első ezredese, és az egyetlen jobbágyi származású, jobbágysorban élő tiszt, aki elérte a brigadérosi rangot. Igen fontos szerepe volt a mozgalomban: „talpasaival” helyt állt a csatákban, és nélküle nem robbant volna ki a Rákóczi-szabadságharc. A vezérlő fejedelem 1708. március 24-én nemességet adományozott neki és családjának. E dátumnak az évfordulóján, 2024. március 24-én 18 órától Taropa főterén tartják az Esze Tamás Rákóczija szabadtéri előadás premier előtti ősbemutatóját.

– Pintér Tibor, a Nemzeti Lovasszínház és Sasvári Sándor közös produkciója elevenedik meg az önkormányzatunk szervezésében. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy mindezt Esze Tamás nemesi rangjának évfordulóján, a fejedelem születésének évfordulója alkalmából láthatjuk, élvezhetjük, ráadásul a belépés minden érdeklődőnek díjtalan – közölte Szécsi Szabolcs, Tarpa, Esze Tamás szülőfalujának polgármestere.

A hatartalanul.net oldalon olvasható a helységről: „A tarpaiak ma is büszkék kuruc örökségükre, nem csoda, hogy a településen egymást érik a szabadságharc emlékei. A gótikus stílusú református templom mellett található az Esze Tamás és II. Rákóczi Ferenc emlékpark, benne a kuruc brigadéros egész alakos és II. Rákóczi Ferenc lovasszobrával, de domborművek is emlékeztetnek Tarpa dicső múltjára”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában