Nyíregyháza

2024.03.05. 15:50

Gyönyörű hármas ikrek születtek a nyíregyházi kórházban

Lászlóval, Rózával és Lucával már hattagúra bővült a Pálvölgyi család.

Szon.hu

Forrás: Fotók és videók: Sipeki Péter

Egészséges hármasi kreknek adott életet március 1-én Pálvölgyi Szekeres Renáta a nyíregyházi kórház szülészeti osztályán. A kismama kissé még fáradtan, de annál boldogabban mesélte el a kórházban, hogy vegyes érzelmekkel teli pillanat volt, amikor megtudták, hogy egy helyett három magzatot hord a szíve alatt. 

 Egyrészről nagyon örültünk neki, másrészről egy kis aggódás lett úrrá rajtunk: egyszerre három csöppség még a hároméves kislányunk, Sára mellé? Azon gondolkoztam a férjemmel,  hogyan fogjuk tudni a figyelmet megosztani, egyszerre ellátni három gyereket, sok-sok kérdés merül fel ilyenkor, de szerencsére a család mindkét oldalról mellettünk áll és segítenek – mesélte az édesanya, aki a szeme sarkából folyamatosan a három kis szuszogó csöppséget figyelte, akik békésen szunyókáltak egymás mellett.

Nagycsaláddá váltak

Renáta az ágyában ülve egy picit kimerülten, de csillogó szemmel mesélte el, hogy a terhesség eleje volt a legnehezebb, a vizsgálatok is bonyolultabbak ilyen esetben, a közepét jól bírta, a végét már, január 25-étől a kórházban töltötte. Először a kisfiú, László látta meg a napvilágot 9.47-kor 2600 grammal, két perc múlva Róza 2520 grammal, majd 9.50-kor Luca 2100 grammal követte a testvéreit. – Mivel már van egy kislányom, ezért ő sok mindenre megtanított minket, de itt a kórházban is mindenben segítenek a nővérek, etetésben, pelenkázásban. Remélhetőleg holnap haza is mehetünk – fejezte ki reményét Renáta, és megjegyezte: most egy kiságyban lesznek a picik egy ideig, de azt tervezik, hogy egy nagyobb otthont keresnek, és ott külön-külön kis kuckót alakítanak ki a gyerekeknek.

A két rózsaszín ruhás leányka békésen szunyókált egymás mellett, de László a kék ruhájában „férfihoz méltó módon" már igazán megéhezett, amit némi nyöszörgéssel ki is fejtett. Így hagytuk, hogy az anyuka és az édes kisbabák nyugodtan folytathassák a még hosszú és remélhetőleg boldog és egészséges mindennapokat együtt.

Minden jól alakult

 Dr. Pap Károly a Jósa András Tagkórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa kérdésünkre elmondta, hogy 6400-6800 szülésből egy a spontán hármas iker terhesség, de a lombikprogram miatt mostanában kicsivel gyakrabban fordul elő. Vármegyénkben évente egy, illetve két évente három hármas ikrek születnek. – Az a különleges most ebben az esetben, hogy az anyuka el tudta vinni a 36. héten túlra a terhességet, ami nem igazán jellemző. Hármas ikrek esetén sok probléma felmerülhet, így vagy nekünk kell korábban megindítani a szülést, vagy beindul magától hamarabb a koraszülés. Tehát hatalmas gratuláció illeti meg a kismamát, hogy ilyen sokáig bírta a terhességet, valamint az is csodálatos, hogy a picik viszonylag nagy súllyal születtek, a három gyerek több mint hét kiló. Ez egy külön öröm számunkra, és ahogy látszik, nagyon szépen fejlődnek, jól érzik magukat, és az anyukájuk is ki van virulva a körülményekhez képest – mesélte mosolyogva az osztályvezető főorvos.

Egészséges csecsemők

Dr. Pap Károly szerint három dolognak köszönhető, hogy ilyen szép nagy egészséges babák születtek. – Az egyik az, hogy nagyon jó genetikája van az anyukának, majd nagy akarattal és kitartással vitte végig a terhességet, nagyon szépen betartotta az orvosi utasításokat. A terhesség utolsó pár hetét itt töltötte bent a kórházban,  szigorú és folyamatos ellenőrzés mellett, s mindent úgy csinált, ahogy kellett. Természetesen az orvosok, ápolók, nővérek is megtettek mindent, amit csak tudtak. Így lehetett, hogy komplikációktól mentesen zajlott le a szülés, és mind a három csöppség egészségesen jött a világra, öröm volt hallani ahogy egymás után sírnak fel – részletezte dr. Pap Károly, és azt is elmesélte, hogy az emberi, női test gyakorlatilag az egyes, a szinguláris terhességre alakult ki. Egy anya szervezetének néha még egy magzat kihordása is nehéz, ha már kettő van, akkor nem kétszer annyi, hanem legalább hússzor annyi problémát rejthet.

– Ha pedig hárman vannak, akkor már nem is merem felsorolni, hogy mennyi olyan gond adódhat, amire gondolni kell a terhesség elejétől kezdődően egészen a végéig. Minden terhességi hétnek, hónapnak meg van határozva az a momentuma, hogy mit kell vizsgálni, ellenőrizni, pláne a hármas ikreknél, ahol ez hatványozódik. Azért sem javasoltuk, hogy a 36. hétnél jóval tovább hordja ki a terhességét, mert már nem jelentett volna olyan előnyt az anya és a gyerekek számára sem, mint ami rizikót, veszélyt tartogatott. Folyamatosan vizsgáltuk a magzatokat, hogy milyen az életkilátásuk, hogy mind a három szépen, arányosan fejlődik-e, a lepénynél, magzatvíznél van-e eltérés. Az anyukának azért már a légzése nehézzé vált a terhesség végére, az éjszakái sem lehettek a legideálisabbak, és már akkora pocakja volt, hogy amikor kijött, féltünk, hogy valamerre el fog dőlni – viccelődött az osztályvezető főorvos, és hozzátette: a magzatok is érett súllyal rendelkeztek ahhoz, hogy március 1-én biztonságban világra jöhessenek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában