Nyíregyháza

2024.03.15. 11:30

Magyarság és szabadság

Az oktatásban is fontos helyet kapnak a március 15-ei események.

Szon.hu

Ferenczi Sándor a kölcseys diákokkal

Forrás: Fotó: Sipeki Péter

Az óvodások még „ünneplik” Petőfi Sándort, és zászlócskákat visznek az emlékműhöz, az általános iskolások ismerik a pesti–budai eseményeket, a gimnáziumban pedig már tisztában vannak a tanulók az 1848-as forradalom és szabadságharc összefüggéseivel. Az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünkről van szó, ezért az oktatásban mindig kiemelt szerepe volt vagy a megünneplésének, vagy az elhallgatásának. 

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium történelem–földrajz szakos vezető szaktanácsadó mesterpedagógusa, Ferenczi Sándor lapunknak elmondta, hogy a magyarság, szabadság, szabadságjogok fogalmával foglalható össze, mit is jelent március 15-e. A gimnáziumokban a tanulók először az iskolai ünnepségeken találkoznak a forradalom napjának történéseivel, a tananyagban a tizedik, tizenegyedik évfolyamon tanulják. 

Népek tavasza 

– A tanórákon megismertetjük velük, hogy nem egy elszigetelt eseményről van szó, hanem egy, az európai népeket összekötő eseménysorról, a „népek tavaszáról”, az 1848-as forradalmi hullámról. Megtanulják, hogy összefonódik egymással a bécsi forradalom, a pozsonyi országgyűlés és a pesti forradalom. Megismerik, hogy március 15-e a magyarság szabadságvágyáról, a szabadságjogok kivívásáról szól, a függetlenségről és az egyének, a polgárok szabadságjogairól. Elmondjuk, hogy ez a magyar sajtószabadság napja is, mivel ekkor nyomtattak ki cenzúra nélkül először verset és röplapot – sorolta Ferenczi Sándor, és megjegyezte: kiemelik, hogy a magyar történelem olyan ritka eseménysoráról van szó, amikor az emberek többsége és a politika a célokról jellemzően egyetértett, legfeljebb a megvalósítás módjában voltak eltérő nézetek. 

– A tanítási, nevelési céljaink megvalósításában fontos szerepet játszanak az iskolán kívüli lehetőségek. Ilyenek a múzeumi rendezvények, a Kállay Gyűjtemény kiállításai vagy a témáról szóló filmek megtekintése – sorolta a vezető szaktanácsadó mesterpedagógus, és felhívta a figyelmet arra, hogy hiánypótló lehet a „Most vagy soha!” című film, amely hamarosan látható a mozikban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában