Brüsszel, Nyíregyháza

2024.03.08. 14:11

Nők a sportban: nőnapi előadás a belga fővárosban

Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságában dr. Szabó Tünde a kulturális bizottság tagjaként szólalt fel.

L. Tóth Lajos

Dr. Szabó Tünde Brüsszelben szólalt fel

Forrás: magánarchívum

„Azt az akaratot és a céltudatosságot, ami már sportolóként is jellemzett, s amit szeretnék átadni a gyerekeimnek, a Jósavárosból hoztam. Nagyon sokat kaptam Nyíregyházától, s politikusként azért dolgozom, hogy ezt visszaadhassam” – így fogalmazott az MCC nyíregyházi képzési központjában nemrégiben dr. Szabó Tünde. A kormánybiztos, országgyűlési képviselő, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes hátúszó Brüsszelben járt, ahol a nőnap alkalmából parlamentközi bizottsági ülést szerveztek Nők a sportban címmel. Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságában dr. Szabó Tünde a kulturális bizottság tagjaként szólalt fel:
– Mint volt olimpikon, volt sportvezető és sportjogász, sok tapasztalatot szereztem, rengeteg impulzus ért az elmúlt évtizedekben. Azért, hogy a sportban jelenlévő nők száma emelkedjen, növelnünk kell a sport megtartó erejét, hogy a fiatal felnőttkorban és később se hagyjanak fel az aktív sportolással. Kapjanak támogatást a kettős karrierépítésben: sportszakemberként vagy sportvezetőként emeljék a sport értékét. Úgy gondolom, hogy több női döntéshozóra, edzőre, szakértőre, szakemberre és tisztségviselőre van szükség a sport területén. A 2012-es olimpia volt az első, amelyen minden részt vevő ország küldött női versenyzőket, és minden sportágban voltak női versenyszámok.  
– Bár egyre több nő tölt be vezetői pozíciót a sport világában, a döntéshozó szervekben még mindig alacsony a részvételük. A nemzetközi szervezetek és olimpiai bizottságok vezetői posztjainak többségét ma is férfiak foglalják el. Ez nem csak a nemi egyenlőség hiányát mutatja, hanem azt is, hogy a nőknek korlátozott a befolyásuk a sport világának alakításában. A sportvezetés terén a nők szerepének erősítéséért több lépést meg kell tennünk. Először is folytatnunk kell a társadalmi normák és sztereotípiák megváltoztatását. Biztosítani kell a nőknek az egyenlő lehetőségeket és a támogatást a versenyben és a sportvezetői pozíciókban. Növelni kell a női mentorok és a példaképek láthatóságát, hogy ők is inspirálják és motiválják a következő generációkat. Mindannyiunk feladata, hogy előmozdítsuk a változást, hiszen a sportban az egyenlőség, a női jogok, az erőszakos cselekmények visszaszorítása, a gyermekvédelem nem pusztán a nők, hanem az egész társadalom javát szolgálja. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában