Nyíregyháza

2024.03.15. 12:54

Összegezni kell március 15-e ma is érvényes tanulságait

A nemzeti ünnep sokkal többről szól, mint emlékezni az ismert és ismeretlen személyiségekre.

Miklós István

Fotó: Dodó Ferenc

A hagyományokhoz híven már március 14-én elkezdődtek a megemlékezések és koszorúzások Nyíregyházán, ahol a város összes 1848-as emlékhelyét felkeresték, hogy méltóképpen emlékezzenek a forradalom és szabadságharc hőseire. A városi megemlékezést pénteken tartották a Kossuth téren, ahol a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar játszott történelmi indulókat. A zenekar az idén ünnepli fennállásának 85. évfordulóját. A rendezvényen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere mondott ünnepi beszédet, melyben arra hívta fel a figyelmet, a magyar nemzet szabadsága 1848. március 15-én kezdődött.

Nyíregyháza is mindent megtett

– E jeles nap nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Az ünnep azonban sokkal többről szól annál, mint hogy országszerte magasra emeljük a nemzeti lobogót, kitűzzük szívünk fölé a kokárdát, és ünnepi megemlékezések sorában elevenítjük fel a március ifjak dicső tetteit. Nem elég ebben az időben megismételni az olyan fogalommá vált kifejezéseket, mint a Pilvax Kávéház, a Landerer-nyomda, a 12 pont vagy éppen a Nemzeti dal. Bár a csaták nem értek Nyíregyházáig, tiszteletre méltó az az erőfeszítés, amit a város anyagi erőforrásai koncentrálásával tett a szabadságharc megvívásának sikeréért. Az élelmiszer, szállás, szállítás és egészségügyi ellátás, továbbá a hadianyag-termelés biztosítása nélkülözhetetlen volt a szabadságharc idején – hívta fel a figyelmet a vármegyeszékhely polgármestere. Dr. Kovács Ferenc arra is rávilágított, Nyíregyháza polgárai személyesen is részt vállaltak a forradalomban és szabadságharcban, hiszen a magukénak érezték azt.

– Nincs pontos adatunk, de az tény, hogy a honvédsereg megalapítói között 100 nyíregyházi önkéntes volt, és a kormány újbóli felhívásaira 1848 őszén és 1849 tavaszán is példaértékűen teljesített a város a nemzetőrök kiállításában. A nemzeti ünnepünk napja, március 15-e sokkal több, mint történelem. A mi feladatunk sem csupán annyi, hogy tisztelegjük, hogy fejet hajtsunk az ismert és ismeretlen személyiségek előtt. Akik bár nem nyerték meg a végső csatát, mégis nyertek, hiszen óriási eredményeket értek el Magyarország fejlődésében. Kötelességünk az is, hogy a forradalom és szabadságharc napjainkban is érvényes tanulságait összegezzük, a fiatalabb generációnak továbbörökítsük – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc, aki szerint március 15-e egyik üzenete az, hogy összefogással elérhetjük a kitűzött céljainkat.

Összefogással a közös célokért

– Minden nehézség ellenére megvalósíthatjuk azokat, fejleszthetjük országunkat, városainkat. Büszke vagyok arra, hogy ezen összefogás a városunkban is megtapasztalható, ugyanis a nyíregyházi emberek hisznek az előrelépésben, a fejlődésben. Ugyanakkor vannak még teendőink, céljaink: építenünk kell a gazdaságot, új munkahelyeket teremteni a város, az itt élők érdekében. Azért, hogy Nyíregyháza rangja, függetlensége, jó híre gyarapodjon. Szükség van az összefogásra és a közösségépítésre is, aminek egyik legkiválóbb eszköze a kultúra. A városban fontosak az értékek és a hagyományok, továbbá hiszünk abban, hogy a kultúra generációkat köt össze – tette hozzá a polgármester, aki azt is elárulta, a vármegyeszékhely vezetése a kulturális intézményekkel közösen azon dolgozik, hogy Nyíregyházán stabil híd épüljön a fiatalok és az idősebbek között, pezsegjen a kulturális élet. A kiállítások, koncertek, előadások a közösség elé tárják a város értékeit.

A rendezvényen átadták a Nyíregyháza Város Kulturális Életéért Krúdy Gyula-díjat is, melyet az idén Kácsor István táncos, néptáncpedagógus, rendező, koreográfus vehetett át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában