Nyíregyháza

2024.03.13. 13:17

Versennyel szerettetik meg a matematikát

Játékos feladatokkal, érdekes feladványokkal ünnepelte a Pí-napot a Nyíregyházi Egyetem.

Csatári Jázmin Abigél

Forrás: Fotók: Gazdag Mihály

Izgatottan várták a diákok, hogy összemérhessék matektudásukat a Pí-nap alkalmából rendezett versenyen, amelyet harmadik alkalommal szerveztek meg a Matematika és Informatika Intézet tanárai a Nyíregyházi Egyetemen. A nemzetközi π-nap a matematika egyik leghíresebb számának, a π (pí)-nek – értéke 3,14 – az ünnepe 1988 óta, és világszerte különböző rendezvényekkel, vetélkedőkkel és konferenciákkal ünneplik.

Megismerhetik az intézetet

– Az eredetileg március 14-én ünnepelt π-napi megmérettetés egyetemünkön hagyománynak tekinthető, s elsősorban a középiskolás korosztályt szólítjuk meg a versennyel – mondta el lapunknak Tanyiné dr. Kocsis Anikó egyetemi docens. Az intézet vezetője kifejtette: a verseny legfőbb célja, hogy a gyerekek jobban megszeressék a matematikát, valamint felhívják a figyelmet a tantárgy fontosságára, hiszen az minden tudományághoz kapcsolódik. További lényeges szempont, hogy a diákok megismerkedhessenek a Matematika és Informatika Intézettel és az oktatókkal is. Jelenleg nyolc szakot gondoz az intézetünk, legnépszerűbb a programtervező informatikus képzés és egyre feljebb tör a mérnökinformatikus szak is – tudatta az intézetvezető.

A π-napi megmérettetés mellett az egyetem minden májusban nagy sikerrel rendezi meg programozó informatikus napot, amelyen az intézet tanárai,  oktatói tartanak előadásokat, bemutatva a tantervet és szakmai gyakorlatot,  hogy a továbbtanulás előtt álló középiskolások bepillantást nyerjenek a képzésbe.

A szerdai versenyen a 13+1 kérdésből álló feladatsort kitöltésére 60 percet kaptak a középiskolások. Miután dr. Blahota István főiskolai tanár ismertette a szabályokat, hozzá is láttak a megoldáshoz; a végén a megoldólapra csak a végeredményt kellett beírniuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában