Fényeslitke, Voronyezs

2024.04.19. 11:05

A békéért és a barátságért imádkozott mindig az atya

A voronyezsi Péter atya mindig segítette a magyar hadiözvegyeket, hadiárvákat, hozzátartozókat.

M. Magyar László

Péter atya az egyik emlékhelynél

Fotó: Mártha Tibor archívuma

Portálunkon rendszeresen beszámolunk azokról a zarándoklatokról, amelyek Mártha Mihály Tibor nevéhez fűződnek.

Mindig legyen friss virág 

A „Don Menti Magyar Honvédsírok Gondozására” Alapítvány elnöke, Fényeslitke polgármestere 1990-ben vállalta fel azt a nemes missziót, hogy ne vesszen a feledés homályába a II. magyar hadsereg katasztrófája, s az orosz földben nyugvó magyar katonák tömegsírjain, gyűjtőtemetőiben mindig legyen a szülőföldről származó friss koszorú.

Három évtizeden keresztül 

Most egy szomorú hírrel kereste meg szerkesztőségünket Mártha Mihály Tibor. 

– „Odafönt megbékéltek egymással!” Harmincnégy évvel ezelőtt ezzel a gondolattal fogadta Pjotr Zaharovics Petr, az oroszországi Voronyezs Szent Miklós-templomának vikáriusa a Don-kanyarba érkezett első magyar zarándoklatot. Péter atyáról a napokban érkezett a fájdalmas hír, hogy hosszú szenvedést követően megtért a szerető Atya kebelére. Péter atya több mint három évtizeden át végigjárta a II. világháborúban hősi halált halt magyar honvédek, hadifoglyok, munkaszolgálatosok temetőit, együtt imádkozva a magyar hadiözvegyekkel, hadiárvákkal, hozzátartozókkal, valamint görögkatolikus, református és római katolikus papokkal – tájékoztatta szerkesztőségünket Mártha Mihály Tibor.

Tisztelet a magyarok iránt 

– A Don folyó mentén lévő boldirevkai és rudkinoi, közel harmincezer magyar katonát magába fogadó gyűjtőtemetők megszentelésén is a megbékélésért, a béke és a barátság megőrzéséért imádkozott. 
– A magyarok iránt érzett őszinte tisztelete, barátsága hatással volt a térségben élő orosz emberekre is: az ötvennyolc zarándoklat során egy rossz szót, szitkot nem kaptak a magyar zarándokok. Péter atyát az elmúlt vasárnap kísérték utolsó földi útjára a voronyezsi Szent Miklós-templom papi parcellájába. Mindazok a magyar zarándokok, akik ismerték személyiségét, megtapasztalták segítőkészségét és jószívűségét, sohasem feledik emlékét – tette még hozzá befejezésül az alapítvány elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában