Csenger

2024.04.26. 15:12

A híd tervezőjének emlékét őrzi a tábla

Dr. Zielinski Szilárd emléktábláját leplezték le a csengeri árvízi emlékparkban.

Szon.hu

Bezzeg János, Képes Gábor szervező, Forján Zsolt, dr. Liska András, Wagner Ernő és Szöllőssy Gábor

Fotó: Kákos Dávid

Az első csengeri vasszerkezetes Szamos-híd - mely a vármegye második ilyen hídja volt - tervezőjének, a mátészalkai születésű, dr. Zielinski Szilárdnak, a Magyar Mérnöki Kamara alapító elnökének emlékét őrzi a továbbiakban a parkban elhelyezett emléktábla.

A pénteki ünnepségen köszöntötte a megjelenteket Bezzeg János, a Szabolcs- Szatmár-Bereg Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke, beszédet mondott Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Forján Zsolt, Csenger város polgármestere és Képes Gábor szervező, okleveles építőmérnök. Többek között jelen volt még dr. Liska András, a Hajdú-Bihar Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke, valamint Szöllőssy Gábor a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke. 

Az emléktábla leleplezését követően Forján Zsolt és Bezzeg János röviden egyeztetett azon lehetőségekről, melyek új esélyt kínálnak a Csenger és Komlódtótfalu közötti hídösszeköttetés újbóli létrehozására. Az új híd ismét bekapcsolhatná a településeket (beleértve Nagygécet is) az egykor oly jól működő vérkeringésbe.

Híd a Szamoson

1893. május 27-én adták át a forgalomnak a korábbi fahíd helyett az új vasszerkezetű Szamos-hidat Csenger és Komlódtótfalu között. Az építkezést 1892 júniusában kezdték el. A két pillérre épített egynyílású híd hossza 111,8 méter volt. Ez lett a vármegye második vashídja a Szamoson. Tervezője a mátészalkai születésű dr. Zielinski Szilárd volt, a Magyar Mérnöki Kamara alapító-elnöke. A hidat 1944 októberében a visszavonuló németek felrobbantották. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában