NAV

2024.04.22. 11:30

A jóságos egy százalék

Az adónk 1+1 százalékának felajánlásával egyházi és civil szervezeteket is támogathatunk.

Szon.hu

A bajbajutottak támogatóinak is jól jön a segítség

Forrás: Illusztráció: Balogh Zoltán/MTI

Bár még van idő, hamarosan meg kell hozni a döntést, ugyanis május 21-ig lehet felajánlani az adónk 1+1 százalékát az egyházi és civil szervezeteknek. 

A különféle egyesületek és szervezetek rendkívül szerteágazó munkát végeznek, legyen szó szemléletformálásról vagy éppen a bajbajutottak támogatásáról. 

A magyarországi történelmi egyházak, vármegyei karitászok, segélyszervezetek és szeretetszolgálatok az adományok mellett ezekből az összegekből is támogatják a rászorulókat, az egyedül élő időseket, vagy épp szerveznek programokat hátrányos helyzetű iskolásoknak. 

Itthon az egyházak fontos szerepet vállalnak a szociális gondoskodásban, az oktatásban, az egészségügyi ellátás terén. S meg kell említeni azt is, hogy az utóbbi több mint 2 évben az ukrán menekültek megsegítésében is helytállnak. 

Jól érzékelhető, hogy az egyházi hátterű karitászok az elsők között nyújtanak segítő kezet a hazájukat elhagyni kényszerülőknek.

– A Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegyében 43 aktív karitászcsoportunk működik, ezeknek nagy része Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, de van jó néhány Hajdú-Biharban is, hiszen az egyházmegyénk ezt a két térséget fedi le – mondta Csordás Gábor, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa. 

Hozzátette, a karitászcsoportjaik 400-500 önkéntesből állnak: olyan önzetlen emberekből, akik heti rendszerességgel felkeresik a rászorulókat, és tartják velük a kapcsolatot. 

Nehezebben boldogul az ember 

– Terjed a hírünk, egyre többen fordulnak hozzánk segítségért, ami fontos, hiszen azt jelenti, hogy ma már nem szégyellik a bajba jutott emberek, ha támogatásra szorulnak, mernek segítséget kérni. Ahhoz pedig, hogy ott legyünk mellettük a nehéz időszakban hál’ Istennek az önkénteseink köre is tovább bővül. A szomszédos országból érkező nagy menekültáradaton már túlestünk, de sok itt maradt családot segítünk a beilleszkedésben, az új egzisztencia megteremtésében, a gyerekek beiskolázásában, s ez a munkánk anyagi és humán erőforrást is igényel. S látjuk azt is, hogy itt-ott egy kicsit megtorpant, megakadt az emberek boldogulása, az életszínvonalra hatással van az infláció, ebben a régióban a fizetések is alacsonyabbak, mint máshol, s bizony a hirtelen változások, mint a munkahely elvesztése, a házastárs hirtelen halála megviseli a családokat lelkileg és anyagi értelemben is. Ha nem is tartósan, de átmenetileg sokan szorulnak segítségre. 

– Köszönet jár a jóakaró és segítő adományozóknak, s azoknak is, akik adójuk 1 százalékát felajánlják, mert minden csepp számít a tengerben. 

– A magyar társadalom jókora részében megvan a jó szándék, s ma már egyre többen úgy gondolják: rendelkeznek az 1 százalékról is, hiszen senkinek nem marad több a zsebében azzal, ha nem ajánlja fel sehová. Nyilvánvalóan ebben is van hová fejlődni, ez a fajta gondolkodás, a karitászszemlélet kialakítása közös társadalmi feladat – jegyezte meg a plébános atya, aki szerint az is fontos, hogy az emberek tudják, ismerjék, milyen feladatokat végez egy-egy alapítvány, egyesület vagy egyházi szervezet, hogy a pénzük nemes célokra fordul, jó helyre kerül. 

Legyen elfogadóbb a közösség! 

A fogyatékossággal, betegségekkel élők és épek együtt vehetnek részt a Vit-Active Mozgás és Lendület Egyesület programjain, melyek célja, hogy az egészséges élet felé irányítsák az embereket. Vitai Klára, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, azt szeretnék, ha a társadalom elfogadóbb lenne a fogyatékkal élőkkel. 

– Az egyesület hat éve alakult, azóta mind a programok sokféleségében, mind a tagok számában sokat fejlődött. A fogyatékkal élőknek, különféle betegségekkel küzdőknek vagy éppen azokból felépült embereknek és a szépkorúaknak is szeretnénk biztosítani az aktív időtöltést különféle mozgásformában, a sportolási lehetőségeket. A mentálhigiénés tanácsadást is nagyon fontosnak tartjuk, érzékenyítő és szemléletformáló foglalkozásokat is tartunk különféle intézményekben. Ez utóbbira az előző esztendőben a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektettünk, ugyanis óvodákban, általános és középiskolákban, egyetemeken jártunk. 

– A vakvezető kutyás és kerekesszékes foglalkozásokon a gyerekek bepillanthattak a fogyatékkal élők életébe, sőt az eszközeiket is kipróbálhatták, bátran kérdezhettek – mutatta be az egyesület tevékenységét az elnök. 

Nehéz és áldozatos munka 

– Szükségünk van a támogatásra, ugyanis fiatal egyesületként viszonylag kevesen ismernek minket, ugyanakkor rengeteg munkánk van – ezt már Szokolai Zoltánné, A Hangtalanokért Állatvédő Egyesület elnöke mondta el lapunknak. Azt is elárulta, közel 200 állatról gondoskodnak Ibrányban, és mindent megtesznek azért, hogy szerető gazdát találjanak nekik. 

– Mentjük a kóbor kutyákat, ugyanakkor a gazdás ebeknek és gazdáiknak is segítünk. Legutóbb egy gerincsérvben szenvedő kutyus gazdáinak segítettünk előteremteni a műtéthez szükséges összeget, mivel önerőből nem tudták volna meggyógyíttatni az állatot. A telephely lakóinak élelmezése és az orvosi költségek nagyon sokba kerülnek, ez utóbbi mintegy egymillió forintot emészt fel havonta. Éppen ezért minden segítség jól jön, ráadásul az összes feladatra csupán hárman vagyunk, a költségvetésünk viszont nem teszi lehetővé, hogy több embert alkalmazzunk – tudtuk meg az egyesület elnökétől, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a vármegyében nagyon sok a kóbor, gazdátlan kutya, ezek többségének nincs se oltása, se chipje. 

– A felelős állattartás errefelé sajnos még igencsak gyerekcipőben jár, ezért a szemléletformáló programokra is nagy hangsúlyt fektetünk. Szeretnénk, ha a vármegyében fejlődne az állattartás kultúrája, és egyre több helyre jutna el ez a gondolkodásmód – hangsúlyozta Szokolai Zoltánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában