Nyíregyháza

2024.04.22. 10:20

Dobozba rejtett sóvárgás

Rá lehet szokni az energiaitalok ízére, a bennük rejlő koffeinmennyiségre.

Kanalas Ottilia

A koffeinben gazdag italoktól energiát akarnak a fiatalok, de jobb, ha tudják: a pihenést semmi nem pótolja!

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Óvatosan a koffeintartalmú italokkal! – így szól az egészségügyi ajánlás, sajnos, hajlamosak vagyunk az éberséghez, fittséghez szükséges pluszenergiákat kávékból és energiaitalokból nyerni. 

Szokásos cselekvés 

Az energiaitalokat mindenki ismeri. Káros hatásukat is sokfelé hangoztatják, és az sem vitás, hogy gyerekek kezébe nem valók ezek a készítmények, mégis sokan isszák. 
A szülők 98 százaléka támogatná, hogy a fiatalok ne vásárolhassanak energiaitalt, kössék korhatárhoz a terméket, lássák el 18-as karikával. 
Olyan összetevőket: koffeint, taurint, cukrot és különböző aminosavakat tartalmaznak, melyek amellett, hogy serkentően hatnak a szervezetre, szerepet játszhatnak a függőség kialakulásában is. 
Hogyan fejtik ki hatásukat? Miért lehet hozzászokni ezekhez a mesterséges ízfokozókkal telített italokhoz? A klinikai szakpszichológus, Tullner Gabriella válaszolt kérdéseinkre. 

Fordítva ülnek a lovon 

– A függőségről általában azt szoktuk mondani, hogy olyan pszichikai állapot, amely arra készteti az embert, hogy valamit végrehajtson, valamilyen berögzült szokásnak, szenvedélynek éljen, annak ellenére, hogy ismeri annak negatív következményeit. Az energiaitalokra a bennük lévő „koffeindózis” miatt lehet rászokni, ami köztudottan hat a központi idegrendszerre, fokozza a szívizomsejtek működését, a hörgők kitágulását, és mentális izgalmi állapotot is előidéz. Hormonok (dopamin, epi­nefrin, szerotonin) szabadulnak fel általa a szervezetben, izgatottság alakul ki tőle. 

Túlzott mennyiség elfogyasztásával nehézzé válik a gondolkodás, nyűgössé a viselkedés, és a figyelem-koncentráció nemhogy növekszik, de inkább rohamosan lecsökken – mondta el Tullner Gabriella, hogy tulajdonképpen „fordítva ül a lovon”, aki ezektől a készítményektől remél fittséget, aki nem pihen eleget, annál úgyis megjelennek a fáradtság jelei, a fizikai teljesítőképesség energiaitalokkal nem tartható sokáig a csúcson, ellenben előbb-utóbb felszínre kerül az ital utáni vágy, a sóvárgás. Főleg azoknál figyelhető ez meg, akik rendszeresen isszák. 

 

"Az érvelés lehet az egyetlen és hathatós fegyverünk" -Tullner Gabriella

– Hasonló hiányérzet lép fel, mint amikor valaki nyűgös, mert nem ihatja meg a reggeli kávéját, vagy nem szívhatja el a napindító cigarettáját. Az energiaitalokban jóval több van koffeinből és cukorból, mint egy csésze kávéban, ami arra enged következtetni, hogy ezek a tünetek megsokszorozódhatnak. Gondoljunk csak bele, a gyerekekre miért is különösen veszélyes! Az energiaitalok emelik a vérnyomást, növelik a szív munkáját, sóvárog utánuk a szervezet – hangsúlyozta a szakpszichológus, akitől megkérdeztük, hogy sok esetben a tiltás még kíváncsibbá teszi a gyerekeket, hogy kipróbáljanak dolgokat, mit tegyen a szülő, mi a megoldás ez ellen. 

Érvelés és megelőzés 

A rászokás elsőre nem hangzik olyan veszélyesnek, mint más szenvedélybetegségnél, de jól tudjuk, minden addikció rossz szokásokon alapszik, szorongásoldás, pótcselekvés, vagy valamilyen más lelki eredetű probléma áll mögötte. 

– Az érvelés lehet az egyetlen és hathatós „fegyverünk”, ha a gyerekekkel még időben és kellő részletességgel megismertetjük az energiaitalok és a bennük lévő stimulánsok egészségkárosító hatását, sikerülhet megelőzni a bajt. A gyerekekben nincs még meg az önkontroll, a mértékletesség, a szülő felelőssége óriási. Az egészségügyi szakmáknak össze kell fogniuk ebben a kérdésben, a szülőknek pedig résen kell lenniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában