Nyíregyházi Egyetem

2024.04.03. 14:39

Fontos küldetés a véradás

Immár 39. alkalommal szerveztek kétnapos véradást a Nyíregyházi Egyetemen.

Lengyel Nóra

Folyamatosan érkeztek szerdán a diákok, az oktatók és külsősök is az egyetem "B" tanulmányi épületébe, hogy segítő kart nyújtsanak. A Nyíregyházi Egyetem, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szervezetének és az Országos Vérellátó Szolgálatnak a szakemberei közösen várták az érdeklődőket a hagyományos tavaszi véradásra április 3-án, szerdán 14.30-ig, de még április 4-én, csütörtökön 12 óra és 14.30 között is be lehet ülni a véradószékbe.

– A Nyíregyházi Egyetem nélkülözhetetlen társadalmi szerepvállalásának az egyik eleme, hogy évente kétszer, tavasszal és ősszel megszervezi a véradást, ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy a hallgatók, az itt dolgozók könnyen tudjanak segíteni – mondta Béres Tamás, a Nyíregyházi Egyetem Kommunikációs- és Marketing Irodájának vezetője. – Az intézmény számára fontos az egészséges életmódra nevelés, a sportra, a rendszeres mozgásra buzdítás, és így az is, hogy a hallgatókat motiváljuk a rendszeres véradásra. Ilyenkor például órakedvezményt kapnak a résztvevők, és a dolgozók is munkaidőben nyugodtan eljöhetnek. Amióta a Vöröskereszt véradást szervez, azóta a Nyíregyházi Egyetem partner ebben, és több olyan év volt, amikor az Országos Felsőoktatási Véradó Versenyben az egyetemünk nagyon eredményesen szerepelt. Nagy örömünkre tizenöt éve meg is nyertük ezt a kihívást, de utána is mindig dobogós helyen végeztünk – részletezte az irodavezető, és megjegyezte: ezek a fantasztikus eredmények megmutatják azt, hogy a nyíregyházi fiatalok, a hallgatók mennyire elkötelezettek a segítségnyújtás mellett.

A véradás nélkülözhetetlen

Tavaly újra országos akciót, véradóversenyt hirdetett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal, így az egyetemek hallgatóit is bevonták a programba, ami játékos formában egyfajta szemléletformálás is egyben. A felsőoktatási intézményeken kívül külső helyszíneken is van lehetőségük a fiataloknak vért adni, például fesztiválokon adakozva is kérhetik a diákok, hogy az egyetemük véradójaként regisztrálják be őket. A nyertes intézményt díjjal is elismerik kiemelkedő aktivitásukért.

Béres Tamás már fiatal korától véradó, most is beült a székbe. – Amikor lehetőségem nyílt, már hallgatóként is vért adtam, s azóta szinte mindig itt voltam és vagyok, és remélem, még sok alkalom lesz arra, hogy így tudjak segíteni. Ifjúsági véradóként is részt vettem ebben a mozgalomban, és folyamatosan szeretném a környezetemben élőknek, a családomnak, barátaimnak átadni, hogy ez egy nagyon fontos küldetés. Jó érzés, amikor jön egy sms, hogy fel tudták használni a véremet, és ezzel segíteni tudtam valakin, hozzájárultam a gyógyulásához. Úgy gondolom, hogy ez a minimum, amit megtehetünk az embertársainkért. Illetve az is fontos, hogy időről időre kapok visszajelzést az egészségi állapotomról, hiszen a leadott vért mindig ellenőrzik, és ha bármi eltérés, probléma van, ami ebből a vérből kiszűrhető, akkor azt azonnal jelzik.

Társadalmi szerepvállalás

Bartha Bence már középiskolás kora óta rendszeres véradó. – Évente kétszer szoktam véradásra menni. Tavasszal és ősszel, amikor itt a Nyíregyházi Egyetemen van erre lehetőség, akkor mindig eljövök. Ez már egy baráti hagyomány is, hiszen évek óta mindig ketten jövünk, utána pedig ebédelünk egyet. Emellett társadalmi szerepvállalás is, hiszen több embernek is segíthetek így – mondta Bartha Bence, aki már túl volt a véradáson, és éppen szorította még a kezén a gézdarabot.

A véradás nyitott, nemcsak az egyetem hallgatóit, dolgozóit várják csütörtökön, hanem mindenkit, aki segíteni szeretne másokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában