Tündérszépek 2024

2024.04.11. 14:00

Így ne kezeljük arcbőrünket!

A kozmetikus szerint a töményen használt hatóanyagok károsak lehetnek az arcunk számára.

Csatári Jázmin Abigél

Az uborka, a nyugtató hatásán kívül másra nem nagyon alkalmas

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Az egészséges bőr minden nő álma. A Tündérszépek indulói sem vágyhatnának többre a versenyen, mint szép, sima és csillogó arcbőrre. Novákné Henrietta kozmetikus korábban tanácsokat adott olvasóinknak, hogyan érjék el ezeket a hatásokat, most pedig arról beszélt, miket ne alkalmazzunk. 

Allergiás reakciót okozhatnak 

Sokan fordulnak profi szakemberhez tanácsért, ha bőrápolásról van szó, de vannak, akik az interneten keresik a választ: hogyan oldhatják meg otthoni praktikákkal az arckezeléseket. Vannak például, akik az uborkára vagy a teafilterekre esküsznek, ezek viszont közel sem olyan hatékonyak, mint azt hinnénk. 
Heni szerint mindenképpen professzionális termékeket érdemes választani, mivel ezekben megvannak azok a hatóanyagok, amelyekre a bőrnek szüksége van. – A kozmetikai termékeknek az a céljuk, hogy megőrizzék bőrünk szépségét, s hogy késleltethessük velük annak öregedését – kezdte a kozmetikus, s elárulta: a természetes vitaminok, a különféle anyagok használata egészen az ókori görög kultúráig nyúlik vissza. Az emberek először töményen kezdték használni azt, amit találtak a természetben. 
– Mézzel, kecsketejjel, gyógyfüvekkel, illóolajokkal próbálták ápolni bőrüket, hogy megtartsák annak szépségét, frissességét, s hogy ne ráncosodjanak idő előtt. A citrom kifacsart levét használták a májfoltra, szeplőre, bőrvilágosításra. A szakértők ma már azonban tudják, hogy ezek tömény formában alkalmazva allergiás reakciókat válthatnak ki. Az arc kipirosodhat, kiütések jelenhetnek meg, de viszketést, irritációt is okozhatnak. Emellett a gyümölcssavak kiszívják, szárítják a bőrt – emelte ki Heni, aki éppen ezért nem javasolja az otthon is tartható alapanyagok, gyógyfüvek tömény alkalmazását. Napjainkban már minden benne van a drogériás termékekben. 

A kozmetikai termékeknek az a céljuk, hogy megőrizzék bőrünk szépségét -Novákné Henrietta

Hallgassunk kozmetikusunkra 

A kozmetikustól megtudtuk: az emberek a 90-es évektől kezdték el a hatóanyagokat krémekbe keverni. – A méznek, Aloe Verának, gyümölcssavaknak és például a retinolnak is csak a kivonatait tették bele a hidratálókba, arctejekbe, különböző kozmetikumokba. Felhígítva teljesen jól működnek, s nem allergizálnak – mesélte Heni, s hozzátette: a közkedvelt csiganyál is feldolgozva az igazi. 
– Ma már szuper csiganyálkás készítményeket lehet kapni. Ezek gyulladáscsökkentő, sejtmegújító, arcsimító hatásúak – mondta. Az emberek sokáig használták az uborkát vagy kifőzött teafiltereket is a karikás szemükre, a szakember azonban ezek hatékonyságát is cáfolta. 
– Egy kamillás főzet pakolásként jó lehet gyulladásokra, de a rendszeres alkalmazásától túlszáradhat a bőrünk – figyelmeztetett, s kiemelte: az uborka ugyan nem rossz ötlet, mivel nyugtató hatása van, viszont külsőleg másra nem alkalmas – a fogyasztásával sokkal több vitamint vihetünk be a szervezetünkbe. 
Inkább a kozmetikusunk által javasolt krémeket, arcmaszkokat érdemes beszerezni a bőrkezelésekre, azonban a radírokat, maszkokat is hetente maximum egyszer javasolt alkalmazni, ugyanis hosszú távon ezek is szárítanak. 

Meg kell válogatni a terméket 

A kozmetikus zárásként elmondta: a professzionális termékeket is meg kell válogatni. Fontos, hogy illatanyag-, parabén- és kőolajmentes szérumokat, krémeket vegyünk, mivel ezek az anyagok szintén allergizálhatnak. Amit most is hangsúlyozott, az a fényvédővel ellátott arc­krém, hiszen ahogy elérkezik a tavasz, a napfény hatása erősödik, ez pedig roncsolhatja a bőrt.

A Tündérszépek szépségversenyre saját portfólióval is lehet jelentkezni, de aki kéri, annak profi fotós készíti el az első saját fotósorozatát, valamint a sminkről és frizuráról is szakemberek gondoskodnak. 
Szabolcs-Szatmár-Bereg szépségei Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén hölgyeivel versengenek majd a továbbjutásért, a regionális előválogató április 8-án elindult. Nevezz mielőbb, mert a regionális fordulóba legfeljebb ötven hölgy juthat be. Jelentkezni ide kattintva lehet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában