Nyíregyháza

2024.04.05. 14:00

Így neveljük jól négylábú kedvenceinket!

A kutya első négy hónapja a legintenzívebb tanulás szempontjából.

Csatári Jázmin Abigél

Korábban már írtunk arról, mikre érdemes odafigyelnie egy kezdő kutyásnak. Ismét Diczku Anikó kutyakozmetikussal és tacskótenyésztővel beszélgettünk. Ezúttal alaposabban beleástuk magunkat abba, mire kell összpontosítani a nevelés során.

 Hamar tanulnak

– Soha ne vegyünk felkészületlenül kutyát – kezdte a tenyésztő, s mint megtudtuk tőle: sok gazdi abban a hitben van, hogy a kutyát nem kell tanítani, mert majd magától kialakulnak a dolgok. A kutyakozmetikus szerint, ha valaki hagyja, hogy az állat egyedül tapasztaljon meg mindent, akkor a természete igen makaccsá és önállóvá válhat. – Az önállóság persze bizonyos mértékig fontos, azonban elmehet rossz irányba is: az eb számára nem a gazdi lesz a döntéshozó a kapcsolatban, hanem ő – szögezte le.

– Egy kölyök első négy hónapja a legintenzívebb: ez az a szakasz, amelyben bármire rövid időn belül megtanítható, mivel ekkor alakul ki a személyisége – emelte ki Anikó, s hozzátette: ilyenkor érdemes rászoktatni például az autós utazásokra vagy a kutyakozmetikára, és el kell kezdeni szocializálni is.

 

Más fajtákhoz képest a tacskók nevelésére jobban oda kell figyelni.
Fotók: Magánarchívum

Alapszabályok már az elején

A tacskótenyésztő arra is felhívja a figyelmet, hogy már az elején le kell fektetni az alapszabályokat, és azonnal szoktatni kell a kutyát a mi életvitelünkre. – Utána kell járni kutyaiskoláknak, ahol az újdonsült gazdinak megtanítják, hogyan nevelje megfelelően a kiskutyáját – javasolta, s még elárulta: egy kutyából rengeteg mindent ki lehet hozni. A gazdán múlik, milyen szintre jut el az eb tudása. Anikó azt is hangsúlyozta: mivel az ember 10-15 évre vesz kutyát, nem mindegy, hogy ez az időszak szenvedéssel telik vagy boldogsággal.

A kutyakozmetikus kitért a szeparációs szorongásra is, amelytől sok gazdi tart. – Ez nem fajta jellemző, bármelyik ebnél bekövetkezhet, ha nem jól tanítjuk az elválásra – figyelmeztet a tenyésztő, de mindenkit megnyugtat: ez nagyon egyszerűen elkerülhető. – Ha már az elején törekszünk arra, hogy az állatot fokozatosan egyedüllétre szoktassuk, akkor nem lesz gond. Amennyiben jelentkeznek a tünetek, akkor sem szabad megijedni, hanem szakember segítségét kell kérni. Kiképzők vagy trénerek alkalmasak lehetnek erre – mondta.

 A makacs kis vadász

Anikó elsősorban szálkás szőrű tacskókkal foglalkozik, éppen ezért, ha valaki ebben a típusban gondolkodik, annak is jó tanácsokkal szolgál. Úgy gondolja: jobban oda kell figyelni a nevelésükre, mint más fajtáknál.

– A tacskó már alapból önálló egyéniség. Ha nem figyelünk rá kellőképpen, megtanul egyedül dönteni. Ez vadászkutya természetéből ered, kifejezetten rókavadászatra használták. Kis termete miatt a feladata többnyire az volt, hogy bemenjen a rókalyukba és kihozza a vadat – mesélte a tenyésztő, s még elmondta: ezekben a helyzetekben a tacskó általában magára volt utalva, hiszen gazdája nem mehetett utána egy odúba, hogy segítsen neki. – Egyedül kellett szembe szállnia rókákkal, borzokkal. Ezért lett az idő múlásával egy átlagos kutyához képest sokkal határozottabb – vázolta fel Anikó, aki szerint ha valaki bizonytalanabb, annak nem biztos, hogy a tacskó a legjobb választás. A fajta ugyanis könnyen kiszagolja a határozatlanságot és hamar átveheti az irányítást. Ezért is jöhet jól a kutyaiskola, hiszen ott igazából nem az eb tanul, hanem sokkal inkább az ember. Így még a tapasztalatlanabb egyénekből is kiváló gazdi válhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában