Autóvilág

2024.04.25. 09:15

Nagyot ugrik a 60 éves Mustang

Örömautózás, szabadság, erő és lázadó szellem – leginkább ezekkel a szavakkal írnák le a világ Mustang-rajongói, mit is jelent számukra a legendás Ford Mustang, amely az idén 60 éves. Magyarországra a 7. generációs Mustang már megérkezett – derül ki a márka hírleveléből.

Szon.hu

Önmagáért beszél a látvány

Forrás: Ford

A Mustangot először a New York-i Világkiállításon lehetett megvásárolni 1964. április 17-én. Az új modell már az értékesítés legelső évében autóipari rekordot állított fel, hiszen több mint 418 000 talált belőle gazdára, és a Mustang azóta is lendületesen gyorsít: már több mint 10 éve ez a világ legkelendőbb sportautója. 

A Mustang gyártása hat évtizede tart megszakítás nélkül, és a Ford most két új modellváltozattal lép az európai piacra. Az új Mustang California Special verziót először 1968-ban választhatták a vásárlók, és a mostani kivitel ennek a modern újraértelmezése, míg a Mustang Nite Pony Package markáns stíluselemekkel rajzolja át az autó karakterét.

A Ford határozott léptekkel halad az elektromos jövő felé Európában, és ennek első mérföldköve a Mustang-istálló bővítése volt a Mustang Mach-E elektromos SUV-val. 

A “Mustang Nap” keretében a Ford és a Mustang-rajongók a bolygó összes kontinensén részt vehetnek a Mustang Világvágtán. Hatvan Mustang-nagykövet, valamint újságírók és tartalomkészítők vágnak majd neki ugyanazon a napon Észak-Amerika, Dél-Amerika, Európa, Dél-Afrika, Kína és Ausztrália országútjainak, felidézve a sportkocsi-legenda múlhatatlan népszerűségét.

1964 óta hét modellgeneráció készült a Mustangból, és több mint 10 millió talált belőle gazdára. Az ikonikus sportkocsi több ezerszer tűnt már fel filmekben, TV-műsorokban, zenei klipekben és videojátékokban, és ez a legtöbb lájkot begyűjtő autó a Facebookon.

A Mustang emellett rengeteg emlékezetes motorsport-rekordot is felállított: már forgalmazásának első évében megszerezte első győzelmét a Tour de France Automobile futamon, és azóta is számos diadalt aratott a versenypályákon, a gyorsulási versenyeken és a rallybajnokságokon.

A Mustang versenyszelleme ma is töretlen: gondoljunk csak a Mustang Dark Horse Spec R változatra, a GT4-re és a Mustang GT3-ra, amelyekkel a Ford az idén újra pályára lép a Le Mans 24 órás futamon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában