Egészség

2024.04.22. 14:00

Stroke után is van esély az önálló életre!

Egyénre szabott funkcionális és gyakorlati tréninggel adják vissza a mozgás szabadságát.

Bednárik Mónika

Pásztor Gabriella: „Minden páciensnek teljesen egyedi és egyénre szabott tréninget állítunk össze”

Forrás: Strokeneurorehab.com

A stroke, vagy agyi érkatasztrófa önmagában is félelmetes betegség az azzal járó végtag- vagy akár teljes féloldali bénulás – ez az agyvérzés súlyosságától függ – pedig sokaknak azt jelenti, le kell mondaniuk az önálló életről, a kezük használatáról vagy arról, hogy valaha még sétáljanak. 

– A rehabilitáció sokat segíthet, de van egy olyan speciális gyakorlati tréning, az ARNI-módszer és a SNR-program, ami gyors és hatékony segítséget nyújt a stroke-on frissen vagy több éve átesett betegeknek, a Parkinson-kórral, a sclerosis multiplexszel élőknek, s mindazoknak, akik balesetben neurológiai sérülést szenvedtek el – mondta lapunknak Pásztor Gabriella, aki a rendhagyó módszert és terápiát Londonban tanulta meg, s legfőbb vágya az volt, hogy a tudást hazahozva itthon is minél többen térhessenek vissza az életbe. 

A mátészalkai születésű Pásztor Gabriella testnevelés–biológia szakon szerezte első diplomáját, ezután folyamatosan tanult, előbb gyógytornászvégzettséget szerzett, húsz éven át volt a mátészalkai kórház vezető gyógytornásza, s az évek során további húsz szakképesítéssel gyarapította szakmai tudását, kereste és kutatta az új lehetőségeket, hogyan lehet a legtöbbet és a legjobban segíteni a betegeknek. 

– Az életem úgy alakult, hogy Londonba költöztem, ahol természetesen a hivatásomat nem adtam fel, tanultam, vizsgáztam, és nagy öröm volt, amikor sokévnyi küzdelem után megkaptam az angliai Gyógytornász Regisztrációt, igaz, akkor már tudtam, az én utam és küldetésem, hogy az ARNI-módszerrel minél több embernek segítsek, és a lehető legtöbb kollégának megtanítsam a tréninget, ami a betegen túl a családtagokra is figyelmet fordít. 

Az agy szereti az ismétléseket 

A tréninget dr. Tom Balchin professzor dolgozta ki, ő maga is átesett 1997-ben a stroke-on, és testének bal oldala teljesen lebénult, de nem törődött ebbe bele. 

– Saját maga gyógyítására az eltelt csaknem 20 évben fejlesztette ki ezt a speciális, professzionális eljárást – jegyezte meg Gabriella. Ma a programjának köszönhetően Tom felépült, újra teljes életet él, imád sportolni, több könyvet is írt a témáról és annak alkalmazásáról, illetve több DVD is megjelent. 

– Az egyedülálló rehabilitációs módszerrel rengeteg embernek adtunk újra esélyt, hogy felépüljenek a hirtelen bekövetkező agyi infarktusból vagy más neurológiai kórképből. Az ARNI-módszer egy funkcionális és gyakorlati tréning a stroke után – magyarázta Pásztor Gabriella, aki az elsők között kapta meg ARNI-instruktorként a szenior fokozatot. 

– Tudományosan igazolt, kutatási eredményekkel bizonyított a módszer hatékonysága. A UK Stroke Forum for Education and Training hagyta jóvá ezt a speciális oktatást, és több angliai kutatóközpont, kórház és egyetem közreműködik a folyamatos fejlesztésében. Az ARNI gyakorlatias alkalmazás, amely professzionális trénerek segítségével elméleti és gyakorlati szaktudás alapján biztonságos technikákat, terápiás gyógymódot ad a stroke-on átesett betegeknek. 

– Megtanítjuk a pácienseknek azokat az alap, hétköznapi, egyszerű funkcionális gyakorlatokat, hogyan álljanak vagy üljenek le és fel, öltözködjenek könnyen, étkezzenek önállóan, miként tudnak a földről felállni jó technikával és könnyedén. Ez utóbbi azért lényeges, mert a legtöbb agyi történésen átesett beteg legnagyobb félelme, hogy elesik, és nem tud felállni – fejtette ki a vezető gyógytornász, de ugyanilyen félelem, hogy egy-egy hirtelen mozdulatot igénylő helyzetben miként tudnak reagálni, azaz ellépni. Az első alkalommal elvégzett felmérést követően egy teljesen egyedi és egyénre szabott tréninget állítanak össze, mert minden stroke más, így a következmények is eltérően súlyosak. 

Mint megtudtuk, a gyógytornász, azaz az ARNI-instruktor megmutatja a gyakorlatot, amit a beteg otthon a családtagok bevonásával rendszeresen, akár naponta 50-szer, 100-szor elvégez, mert az agy szereti az ismétléseket. 

Visszaszerzett funkciók 

– A neurológiai folyamatok ciklikusak, így a mozgás serkenti az agyat. Ha az agy bizonyos részei meghibásodnak, akkor más területek képesek átvenni azok feladatait, mi ezt a tulajdonságot építjük be a munkánkba – mutatott rá a szenior instruktor. – A tréning során nagy hangsúlyt helyezünk az egyensúly, a mozgás, a járás fejlesztésére, erő- és kardioedzéseket ötvözve visszaadjuk az elveszettnek hitt funkciókat, figyelünk az egészséges táplálkozásra, a megfelelő tápanyagbevitelre, miközben erősítjük a beteg önbizalmát is, hogy visszatérhessen a mindennapi életbe. Segítünk visszanyerni az önállóságot, a függetlenséget és a helyet a családban. Az SNR funkcionális tréninggel, valamint innovatív eszközeinkkel visszaadjuk a mozgás szabadságát, az erősödést és fejlődést megrekedés nélkül. A féloldali bénulásra adunk egy személyre szóló intervenciós programot, amelyet folyamatosan adaptálunk a beteg állapotához, szintjéhez. Nem passzív, hanem aktív kimozgatást végzünk, az alsó és felső végtagokat bírjuk cselekvésre – hangsúlyozta. 

– Mátészalkai lányként nagyon fontos számomra, hogy Magyarországon és azon belül Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is a lehető legtöbb beteghez eljuthasson a módszer, mert magas a stroke-­túlélők száma – magyarázta Pásztor Gabriella. Büszke arra, hogy az egyik lánya szintén gyógytornász, a mátészalkai kórházban dolgozik, már elvégezte az ARNI-tanfolyamot, így a módszert alkalmazva tudja segíteni a páciensek rehabilitációját. Azzal pedig egy nagy álma vált valóra, hogy április 19-én Hajdúszoboszlón megnyitották a Stroke Neuro Rehabilitációs Központot – itt ügyvezető a másik lánya –, amelyen keresztül az új módszerrel a kelet-magyarországi betegeket és a határon túl élőket is el tudják érni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában