2024.04.05. 20:00
Tudni kell visszamondani a támogatást
A Várda Drink vezér a kollégáival hét éve indított fejlesztési folyamatra a legbüszkébb.
Pál Tibor a lovagtársai között
Fotó: a lovagrend archívuma
KISVÁRDA Legújabb tagjuk, Páll Tibor vezérigazgató kisvárdai fellegvárában, a Várda Drink Zrt. központjában találkoztak nem régen a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai, hogy megismerkedjenek az immár 102 esztendős gyárral. A múlt év őszi lovaggá avatására büszke cégvezető érdekes információkat felvonultatva mutatta be a patinás üzemet lovagtársainak.
- Minden 1922-ben kezdődött, amikor 50 szabolcsi gazda szeszfinomító szövetkezete alakított Kisvárdán Diner Istvánnal az élen, aki irányította ennek a társaságnak a működését. Mint később megtudtam volt itt egy 1917-ben már dokumentáltan működő, régi pálinkafőzde, de mi önmagunkat 1922-höz datáljuk, tehát 2022-ben voltunk 100 évesek. A szeszfinomító épület, 1929-ben épült, jelenleg műemlék. Nagy vágyam, hogy esetleg egy múzeumot, egy oktatási központot tudjunk belőle csinálni. Egy jelentős dátum 1952, mivel akkor nyílt meg Vásárosnaményban a később a vállalatcsoporthoz kapcsolt pálinkafőzde, ahol Csobolya Attila lovagtársunkkal az élen történik a lepárlás, a pálinka előállítása. A palackozás 1970-ben 70-ben, a Várda keserű üzemszerű gyártása '84-ben kezdődött meg az üzemünk területén. Ugyancsak fontos időpont 1989, az egész vállalatcsoport egyik szimbólumának tartott kulacstermék piaci bevezetésének éve. Majd 2007-ben történt meg az utolsó tulajdonos váltás, amióta ez a gyár a közel 300 vállalatot működtető ASEC befektetői csoporthoz tartozó Szent Nicolaus cégcsoport tagja, Utábbi csak az élelmiszeripari termékekkel foglalkozik vertikális vállalati struktúrában, tehát a mezőgazdasági tevékenységtől a kukorica, a gabona feldolgozásán keresztül szeszgyár, ételecet gyártás folyik a testvér üzemünkben Liptószentmiklóson. A szeszgyártás a Pöstyéntől pár kilométerre lévő Újlipótvárosban történik.
- Érdekesség az, hogy mind a két helyen gyakorlatilag magyar vállalkozók az alapítók. Armin Stark egy magyar zsidó családból származó vállalkozó volt, aki Lipótszentmiklóson 1867-ben alapította meg kvázi ugyanazt a vállalatot, amit Diner István 1922-ben Kisvárdán.
- Ha már a nagy elődöknél tartunk, Dénes István után másodikként Hegedűs Ferencet, harmadiként pedig Szilágyi László urat, lovagtársunkat kell megemlíteni. Ők azok, akik ennek a vállalatnak a savát és a borsát megalkották, hisz Diner István az alapító, a trösztté való alakulását gyakorlatilag Hegedűs Ferenc vezényelte le, és az újkori formája és a jellege, a termék kialakítása Szilágyi Lászlónak köszönhető. Tehát ők azok a nagyok, akik ennek a vállalatnak az arculatát, a sikerét és a létét megalapozták.
- A pozsonyi székhelyű Nicolaus cégcsoportról még annyit, hogy több palackozó üzem, szeszgyáruk, öt ásványvizes üzemünk van. A Gemerka víz Tornaaljáról származik, az aggteleki karsztvíz lelőhely kútjából palackozzák a Fátra vízet. Ez a legmagasabb prémium elvárásoknak is megfelelő egy lúgos víz, melynek két változata van. Egyik nemrég még gyógyvíz minősítésű volt, a másik ugyan nem, viszont magas az ásványi tartalma. Amikor vállalati akcióink vannak, akkor a szobájában minden alkalmazott talál egy üveg Fátra vizet, mert ha másnap reggel azt megisszuk, akkor sokkal jobb állapotban megyünk haza.
- Mi itt italgyártónak és forgalmazónak tartjuk magunkat. Célunk az, hogy a fogyasztókat a legszélesebb körben tudjuk kiszolgálni, tehát minden percben, minden életformában és minden generációnak a megfelelő italt tudjuk kínálni. A több országban mintegy 20 ezer dolgozót foglalkoztató cégcsoporton belül a Várda Drinknek jelenleg nagyjából 120 alkalmazottja van Magyarországon. Négy alapegység: Kisvárda, Vásárosnamény a pálinkafőzdével, Budaörsön van az irodánk, az értékesítési-, és marketing csoporttal, illetve Vecsésen van egy külsős értékesítési disztribúciós csoportunk lerakata.
- Ami a tevékenységünket illeti, az exporttal együtt a magyarországi piacrészesedésünk 11 százalék, export nélkül a befizetett jövedéki adó adatbázisból következtetve úgy 7 százalék lehet. Jelenleg aktívan 472 terméket forgalmazunk, csak szeszesitalból több mint 5 millió litert. Nem egész 12 milliárd az áfa nélküli forgalmunk, forgalmazunk. Ebben benne van a magyar piac és az export is. Az, hogy mennyire változik önmagában a piac jelzi azt, hogy néhány évvel ezelőtt gyakorlatilag még túlnyomó többségben exportáltunk, azóta sikerült megerősítenünk a hazai eladásokat, most már a magyar piacon belül évről-évre többet forgalmazunk, mint amennyit az exportra szánunk.
Egy ilyen vállalatot működtetni gyakorlatilag óriási kihívás, mert a tulajdonrész vásárlása után gyakorlatilag 4 évig csak konszolidáció történt, 4 év alatt végbe ment egy piaci reform, így összességében 8 év után indult el a termékfejlesztési tevékenység, amikor a marketingre, termékekre tudtunk már kellőképpen összpontosítani. Ennek a munkának már látjuk az eredményét, de büszkébb vagyok a fejlesztési folyamatra, amit a kollégáimmal 2017-ben indítottunk. Négy sikeres pályázatunk volt, az ötödiket épp tavaly adtuk vissza. Ugyanis nem csak kihasználni, de kellő megfontolás mellett néha tudni kell vissza is kell adni a projektet, ha életképtelen lett. Mire zöld lámpát kapott, addig nekünk háromszor megemelték például a gépsorok árát és az építési anyagok is háromszorosára ugrottak. Ilyenkor inkább azt kell mondani, hogy majd várunk egy-két évet. Négy sikeres pályázatunk volt, az ötödiket épp tavaly adtuk vissza. Ugyanis nem csak kihasználni, de kellő megfontolás mellett néha tudni kell vissza