Kisvárda

2024.04.05. 20:00

Tudni kell visszamondani a támogatást

A Várda Drink vezér a kollégáival hét éve indított fejlesztési folyamatra a legbüszkébb.

Galambos Béla

Pál Tibor a lovagtársai között

Fotó: a lovagrend archívuma

KISVÁRDA Legújabb tagjuk, Páll Tibor vezérigazgató kisvárdai fellegvárában, a Várda Drink Zrt. központjában találkoztak nem régen a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai, hogy megismerkedjenek az immár 102 esztendős gyárral. A múlt év őszi lovaggá avatására büszke cégvezető érdekes információkat felvonultatva mutatta be a patinás üzemet lovagtársainak.
- Minden 1922-ben kezdődött, amikor 50 szabolcsi gazda szeszfinomító szövetkezete alakított Kisvárdán Diner Istvánnal az élen, aki irányította ennek a társaságnak a működését. Mint később megtudtam volt itt egy 1917-ben már dokumentáltan működő, régi pálinkafőzde, de mi önmagunkat 1922-höz datáljuk, tehát 2022-ben voltunk 100 évesek. A szeszfinomító épület, 1929-ben épült, jelenleg műemlék. Nagy vágyam, hogy esetleg egy múzeumot, egy oktatási központot tudjunk belőle csinálni. Egy jelentős dátum 1952, mivel akkor nyílt meg Vásárosnaményban a később a vállalatcsoporthoz kapcsolt pálinkafőzde, ahol Csobolya Attila lovagtársunkkal az élen történik a lepárlás, a pálinka előállítása. A palackozás 1970-ben 70-ben, a Várda keserű üzemszerű gyártása '84-ben kezdődött meg az üzemünk területén. Ugyancsak fontos időpont 1989, az egész vállalatcsoport egyik szimbólumának tartott kulacstermék piaci bevezetésének éve. Majd 2007-ben történt meg az utolsó tulajdonos váltás, amióta ez a gyár a közel 300 vállalatot működtető ASEC befektetői csoporthoz tartozó Szent Nicolaus cégcsoport tagja, Utábbi csak az élelmiszeripari termékekkel foglalkozik vertikális vállalati struktúrában, tehát a mezőgazdasági tevékenységtől a kukorica, a gabona feldolgozásán keresztül szeszgyár, ételecet gyártás folyik a testvér üzemünkben Liptószentmiklóson. A szeszgyártás a Pöstyéntől pár kilométerre lévő Újlipótvárosban történik. 

Lovagok a gyárlátogatáson
Fotó: a lovagrend archívuma

- Érdekesség az, hogy mind a két helyen gyakorlatilag magyar vállalkozók az alapítók. Armin Stark egy magyar zsidó családból származó vállalkozó volt, aki Lipótszentmiklóson 1867-ben alapította meg kvázi ugyanazt a vállalatot, amit Diner István 1922-ben Kisvárdán.
- Ha már a nagy elődöknél tartunk, Dénes István után másodikként Hegedűs Ferencet, harmadiként pedig Szilágyi László urat, lovagtársunkat kell megemlíteni. Ők azok, akik ennek a vállalatnak a savát és a borsát megalkották, hisz Diner István az alapító, a trösztté való alakulását gyakorlatilag Hegedűs Ferenc vezényelte le, és az újkori formája és a jellege, a termék kialakítása Szilágyi Lászlónak köszönhető. Tehát ők azok a nagyok, akik ennek a vállalatnak az arculatát, a sikerét és a létét megalapozták.

A Numen főzdéjében
Fotó: a lovagrend archívuma

- A pozsonyi székhelyű Nicolaus cégcsoportról még annyit, hogy több palackozó üzem, szeszgyáruk, öt ásványvizes üzemünk van. A Gemerka víz Tornaaljáról származik, az aggteleki karsztvíz lelőhely kútjából palackozzák a Fátra vízet. Ez a legmagasabb prémium elvárásoknak is megfelelő egy lúgos víz, melynek két változata van. Egyik nemrég még gyógyvíz minősítésű volt, a másik ugyan nem, viszont magas az ásványi tartalma. Amikor vállalati akcióink vannak, akkor a szobájában minden alkalmazott talál egy üveg Fátra vizet, mert ha másnap reggel azt megisszuk, akkor sokkal jobb állapotban megyünk haza.
- Mi itt italgyártónak és forgalmazónak tartjuk magunkat. Célunk az, hogy a fogyasztókat a legszélesebb körben tudjuk kiszolgálni, tehát minden percben, minden életformában és minden generációnak a megfelelő italt tudjuk kínálni. A több országban mintegy 20 ezer dolgozót foglalkoztató cégcsoporton belül a Várda Drinknek jelenleg nagyjából 120 alkalmazottja van Magyarországon. Négy alapegység: Kisvárda, Vásárosnamény a pálinkafőzdével, Budaörsön van az irodánk, az értékesítési-, és marketing csoporttal, illetve Vecsésen van egy külsős értékesítési disztribúciós csoportunk lerakata.

Páll Tibor az új lovag
Fotó: a lovagrend archívuma

- Ami a tevékenységünket illeti, az exporttal együtt a magyarországi piacrészesedésünk 11 százalék, export nélkül a befizetett jövedéki adó adatbázisból következtetve úgy 7 százalék lehet. Jelenleg aktívan 472 terméket forgalmazunk, csak szeszesitalból több mint 5 millió litert. Nem egész 12 milliárd az áfa nélküli forgalmunk, forgalmazunk. Ebben benne van a magyar piac és az export is. Az, hogy mennyire változik önmagában a piac jelzi azt, hogy néhány évvel ezelőtt gyakorlatilag még túlnyomó többségben exportáltunk, azóta sikerült megerősítenünk a hazai eladásokat, most már a magyar piacon belül évről-évre többet forgalmazunk, mint amennyit az exportra szánunk.

A centenáriumra öntetett harang
Fotó: a lovagrend archívuma

Egy ilyen vállalatot működtetni gyakorlatilag óriási kihívás, mert a tulajdonrész vásárlása után gyakorlatilag 4 évig csak konszolidáció történt, 4 év alatt végbe ment egy piaci reform, így összességében 8 év után indult el a termékfejlesztési tevékenység, amikor a marketingre, termékekre tudtunk már kellőképpen összpontosítani. Ennek a munkának már látjuk az eredményét, de büszkébb vagyok a fejlesztési folyamatra, amit a kollégáimmal 2017-ben indítottunk. Négy sikeres pályázatunk volt, az ötödiket épp tavaly adtuk vissza. Ugyanis nem csak kihasználni, de kellő megfontolás mellett néha tudni kell vissza is kell adni a projektet, ha életképtelen lett. Mire zöld lámpát kapott, addig nekünk háromszor megemelték például a gépsorok árát és az építési anyagok is háromszorosára ugrottak. Ilyenkor inkább azt kell mondani, hogy majd várunk egy-két évet. Négy sikeres pályázatunk volt, az ötödiket épp tavaly adtuk vissza. Ugyanis nem csak kihasználni, de kellő megfontolás mellett néha tudni kell vissza

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában