Nyíregyháza

2024.04.24. 14:05

Új nevek kerültek a kapcsos könyvbe

Tizenöt nyíregyházi középiskola végzős diákjai írták be neveiket a Ballagók Kapcsos Könyvébe.

Tarnavölgyi Gergely

Fotó: Sipeki Péter

Az érettségiző diákok minden évben bejegyzik nevüket a Ballagók Kapcsos Könyvébe. Az első könyv még 2006-ban készült, egyedi méretben, merített papírból, bőrkötéssel, és kilenc esztendő alatt telt be. A nyíregyházi önkormányzat 2015-ben elkészíttette a kapcsos könyv „ikertestvérét", amelybe az idei ballagók is beírhatták a nevüket: szerdán 15 nyíregyházi középiskola végzős osztályának névsora került be a „nagy" könyvbe.

A nyíregyházi Lippai Bianka is beírta nevét a Ballagók Kapcsos Könyvébe. Mint azt lapunknak elmondta, az Arany János-gimnázium végzős diákjaként a 12/A. osztályt képviselte.

Itthon maradna

– Szeretnék Nyíregyházán maradni, éppen ezért a Nyíregyházi Egyetem magyar-angol szakát jelöltem meg első helyen. Angolból felsőfokú nyelvvizsgám van, tavaly emelt szinten leérettségiztem. Az osztályfőnököm Mártonné Szlávik Tünde, neki is köszönhető, hogy az osztályunkban, illetve az iskolában nagyon családias hangulat alakult ki. Sok közös kiránduláson vettünk részt, jártunk Lengyelországban, az auschwitzi haláltáborban, de sok gondot fordítottunk a kultúrára is, nem egyszer voltunk vendégei a Budapesti Operettszínháznak. A barátnőim az osztályból a fővárosban tanulnak tovább, én itthon maradok, de nem hiszem, hogy a távolság bármiféle gátat szabna a barátságunknak. Az érettségitől nem tartok, ahogy attól sem, hogy ne kerülnék be a Nyíregyházi Egyetemre – mondta optimistán Lippai Bianka, miután beírta a nevét a kapcsos könyvbe.

A könyv egyébként rendkívül impozáns. Az A/2-es méretben, 260 oldalnyi terjedelemben, antikolt merített papírral, sötétbarna bőrkötésben, rézveretes sarkokkal és rézcsattal ékesített fedőlappal elkészült kapcsos könyv méltó emléket biztosít a ballagó diákoknak. A könyvet egész évben meg lehet tekinteni a városházán.

Pistai Zoltán a „csokisuli”, azaz a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium végzős diákja. A szülei orvosok, így ő is szeretné tovább vinni a családi hagyományokat.

– Debrecenbe jelentkeztem, remélem sikerül a felvételi és akkor hat éven át leszek az egyetem diákja. Utána jöhet a specializáció vagy a rezidens időszak, de ilyen messzire még nem gondolok, először legyek túl az érettségin és kerüljek be a Debreceni Egyetemre – árulta el Pistai Zoltán.

Szombaton koncert

A végzős diákokat dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere is köszöntötte, aki minden egyes fiataltól személyesen megkérdezte, hol is szeretne továbbtanulni

– Sok sikert kívánok mindenkinek az érettségihez, családi körben élvezzétek ki a ballagás minden pillanatát, de előtte mindenkit szeretettel várunk április 27-én, szombaton a Kossuth téri Dzsúdló koncertre – mondta Nyíregyháza alpolgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában