Nyíregyháza

2024.05.11. 11:30

A lelkesedésük határtalan, de a kapacitásaik végesek

Feszített munkatempót diktál a máltaisoknak a segítségre szorulók egyre növekvő sokasága.

Palicz István

Mihamarabbi létszámbővülésre és némi fiatalításra lenne szükség a csoportban

Forrás: MMSZ

Meghosszabbította az ügyfélfogadási idejét és átalakította a munkarendjét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) Nyíregyházi Csoportja, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudja kiszolgálni a helyi és határon túli rászorulók sokrétű igényeit – derült ki nemrégiben Laczják Jánosné beszámolójából.

A csoportvezető rámutatott: az Arany János utcai székházban serénykedő maroknyi, mindössze 10 fős tagság munkáját 12 önkéntes segíti. Amellett, hogy fogadják, rendszerezik a beérkező lakossági adományokat, élelmiszert, ruhákat, lábbeliket osztanak, gőzerővel megy a munka a varrodában, foglalkozásokat tartanak, programokat szerveznek és a vármegyeszékhely fontosabb kulturális rendezvényein is igyekeznek jelen lenni.

Többen többre mennének

– Az élelmiszermentő program, vagyis a nyíregyházi Interspar nagyáruházaktól kapott pékáruk, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, felvágottak begyűjtése, csomagolása és szétosztása nem kevés feladatot ró ránk. Annak érdekében, hogy az élelmiszerek minél előbb eljussanak a rászoruló családok asztalára, kora reggeltől késő délutánig, feszített tempóban dolgozunk. Büszke vagyok a varrodánk teljesítményére, tavaly több mint ezer termék került ki a segítők keze alól. Varrtak függönyt, táskát, élelmiszer- és tornazsákokat, ágyneműt, a ruhajavításokról nem is beszélve.

– Feladataink száma, akárcsak a segítséget kérők tábora, egyre nő. A lelkesedésünk határtalan, de a kapacitásaink végesek, mihamarabbi létszámbővülésre és némi fiatalításra lenne szükség a csoportban. Szerencsére, jó kapcsolatot ápolunk a támogatószolgálat munkatársaival, akikre éppúgy számíthatunk az élelmiszermentésben, mint az „Adni öröm” és a tanszergyűjtési akcióink során – emelte ki Laczják Jánosné.

Közeleg a gyermeknap

A csoportvezető hozzátette: igen sok ukrán menekültnek is segítő kezet nyújtottak, amikor a helyzet megkívánta, élelmiszerrel, ruhával, cipővel, takaróval, tisztító és tisztálkodási szerekkel látták el őket. Nem feledkeznek meg a fiatalokról sem: miként tavaly, az idén is szerveznek gyermeknapi programot, szerény, de szívből jövő vendéglátással, játékokkal, kézműves foglalkozással és zenés programmal fognak kedveskedni a kicsiknek és nagyobbaknak. Folytatódik a tanszergyűjtés, a Mosolytáska, a Nem luxustáska program, az MMSZ debreceni központjának támogatásával pedig (örök)zöld utat kaphat október végén a „Minden síron legyen virág!” akció.

Kérdésünkre, ki vagy mi segíti a másokon segítőket, hogy megőrizzék töretlen lelkesedésüket, Laczják Jánosné elmondta: Horváth Hegyi Áron evangélikus lelkész személyében kiváló lelki vezetője van a nyíregyházi csoportnak, a rendszeres találkozások, valamint a rászorulók hálás tekintete, szívből jövő köszönete egyaránt motiválóan hat a máltaisokra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában