Törökszentmiklós

2024.05.03. 10:52

Egyetemi ezüst: sikert arattak a nyíregyházi Észkombájnok

L. Tóth Lajos

Fotó: Egyetem

Remek eredményt ért el a CLAAS UniTech Mérnökversenyen a Nyíregyházi Egyetem együttese. Az országos megmérettetésen a kombájnépítés szakmai rejtelmeiben mélyedhettek el, a résztvevő csapatok megmutathatták, hogy mennyire elkötelezett mérnökpalánták.
A verseny során egy gépcsoport tervezésére volt lehetőség, amely alkalmas egy úgynevezett magajáró arató-cséplőgép egyes funkcióinak végrehajtására. A gépcsoportnak három fő egységből kellett állnia: a kombájnból, ami végzi a legtöbb funkciót, az adapterből, ami a terményt a fő egységbe juttatja, és a szállítókocsiból, ami szállítja az adaptert, és a kombájn húzza.
Nem voltak előírások a gépek méretére, tömegére, anyaghasználatára, feliratokra vagy díszítésekre vonatkozóan. A versenyre olyan hallgatók jelentkezhettnek, akik 2022-ben vagy 2023-ban végeztek, valamint akik jelenleg is bármely felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. 
A német családi tulajdonban lévő, világszerte több, mint 12 ezer főt foglalkoztató CLAAS csoport a világ egyik vezető mezőgazdasági gépgyártó vállalata. A CLAAS több mint 100 éve áll a mezőgazdasági technológiák és szolgáltatások élvonalában. A CLAAS UniTech Mérnökverseny célja, hogy a résztvevőket bevezessék a CLAAS izgalmas mezőgépészeti világába. 
A győzelmet a 28 induló versengésében a CLAAS QUATTROplus (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) érte el, megelőzve a Nyíregyházi Egyetem Észkombájnok elnevezésű csapatát, míg a harmadik helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Acéljobbágyok együttese végzett.
A nyíregyházi Műszaki és Agrártudományi Intézet mérnökcsapatának (File Balázs, Román Zoltán, Kőhegyi Zsolt, Dán Ferenc és Sütő Attila gépészmérnöki másodéves BSc hallgatók) Krajnyik Károly, dr. Antal Tamás és Cservenák Mihály voltak a felkészítői tanárai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában