Nyírbátor

2024.05.17. 14:00

Megújulva ápolják a hagyományokat

Az elmúlt 12 évben folyamatosan fejlődött a Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda.

Miklós István

Forrás: Fotók: Gazdag Mihály

Ahogy arról beszámoltunk, új köntösben fogadja a tanulókat az idén 40 éves nyírbátori Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda, ugyanis az intézmény átfogó felújításon esett át. A korszerűsített épületet és vadonatúj udvart csütörtök késő délután adták át. A rendezvényen ünnepi igét hirdetett dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, az igei köszöntőt pedig dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Egyházmegye esperese mondta. Az átadóünnepségen jelen volt dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Máté Antal, Nyírbátor polgármestere és dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Napjainkban is aktuális

Dr. Fürjes Zoltán a jelenlévőknek elmondta, a kereszténység a magyarság megtartó ereje. – Anno, a történelem viharában többször is megóvta Magyarországot a hit, és manapság is támaszkodhatunk erre. A kereszténység olyan normákat ad, melyek a társadalmi együttélés alapját is képezik. A reformátusok köszöntése – Áldást, békességet! – napjainkban is rendkívül aktuális, hiszen a keleti szomszédunkban háború dúl, északon pedig a napokban történt egy szörnyű merénylet. A világban óriási békétlenség uralkodik, ezért áldás, hogy hazánkban béke van. Ez teszi lehetővé, hogy a közösségeink gyarapodhassanak, a gyermekeinknek egy boldog képe jövője rajzolódhasson ki – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki arról is beszélt, az egyház a közfeladatok ellátásából is kiveszi a részét, amire jó példa a most megújult iskola is, ami a magas szintű oktatás-nevelés egyik letéteményese.

– Az oktatásra-nevelésre, az infrastruktúra javítására közel 14 milliárd forint támogatás érkezett az elmúlt években a választókerületbe. Ebből az iskolákra 5,2 milliárdot fordítottunk. Így újulhatott meg Nyírbátorban a Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium és a most átadott intézmény is – ezt már dr. Simon Miklós árulta el a jelenlékvőknek. Kiemelte azt is, az egyházak tevékeny részt vállalnak az oktatásból és a nevelésből, s a számos megújult intézménnyel olyan lehetőségek nyílnak meg, amelyeket kötelességük a családok, a gyermekek javára fordítani.

A Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda hosszú utat járt be az elmúlt 12 évben, amióta a Református Egyház működteti az intézményt. Folyamatosak voltak a fejlesztések, szinte minden esztendő tartogatott valamilyen újdonságot. Ezekről beszélt a jelenlévőknek Sivadóné Cselenyák Dóra főigazgató.

Szívügyük az oktatás-nevelés

– Az intézmény 12 éve került a református egyházközség fenntartásába, majd néhány év elteltével megújult a tornatermünk. Az energetikai korszerűsítés és belső felújítás sem váratott sokat magára, majd 2022 őszén két informatikai szaktanteremmel gazdagodtunk. Az iskolaudvart és a főzőkonyhát is korszerűsítettük, új sportpályát is kialakítottunk. A környezet parkosítása kellemes, „zöld” külsőt ad az intézményünknek, ami az idén napelemekkel is gazdagodott, fenntarthatóbbá téve ezzel a működést – ismertette az elmúlt évek fejlesztéseit a főigazgató.

– Egy 12 éves, sikeres folyamatról beszélünk, melynek eredményeként egyre jobb és szebb körülmények között tanulhatnak a gyerekek – mondta beszédében Máté Antal polgármester, aki szerint e siker motorja nem csupán a sok munka és a pénz, ahogyan azt sokan gondolnák. – Ennél sokkal többről van szó: az érintettek számára kiemelten fontos az oktatás-nevelés. Nem beszélhetnénk eredményekről, ha nem lenne itt egy olyan iskolai közösség, amely szívügyének tekinti a gyermekek gondozását és tanítását. Ebből a vezetőség, az itt dolgozók, a szülők is kivették a részüket – hívta fel a figyelmet Máté Antal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában