Nyíregyháza

2024.05.03. 14:00

Szent Flórián méltó utódai

A tűzoltók legszentebb feladatteljesítése a bajba jutottak segítése.

Bednárik Mónika

Fotó: Gazdag Mihály

Hite az istené, szíve a hazáé, karja a gyengéké, hűsége a törvényes elöljáróké, becsülete az övé - ez a tűzoltói hitvallás régi időkből való, de ma is helytálló – idézte Szent Flóriánra, a tűzoltók védőszentjére is emlékező ünnepi beszédében Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes Nyíregyházán. A Szent Flóriánról elnevezett téren péntek délelőtt a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tartott koszorúzással egybekötött tűzoltónapi ünnepséget. A vármegyei tűzoltósági főfelügyelő úgy fogalmazott, egy gyorsan változó korban a tűzoltók élete sem marad érintetlenül, tartani kell magukat az időtállóhoz és a maradandóhoz. 

– Szent Flórián élete és öröksége ilyen stabil igazodási pont. A római katona és tűzoltó Krisztus után a 3-4. század fordulóján a legdrágábbat, az életét adta keresztény hitéért és meggyőződéséért. Élete, halála és alakja az emberség, az önzetlen segíteni akarás, hősies bátorság jelképévé vált. A 4. és 21. századi tűzoltó is ugyanazon erényeket testesíti: bajtársiasság, tisztesség és a becsület. Ezek az erények és a bennük rejlő erő az, ami az embert a szakma felé tereli, tűzoltói pályára állítja – mondta az alezredes, aki kifejtette: akinek egyszer részévé vált az éberség egész életében meglátja, ha valaki bajban van, és habozás nélkül segít. Szolgáljon az első vonalban nap nap után, vagy az íróasztal mögött a jogszabályok, előírások erejét felhasználva, ami nemcsak az állampolgárok, hanem a kollégák biztonsága is. – Nem kell hivatásos szolgálatot betölteni ahhoz, hogy valaki igazi tűzoltó legyen. Külön elismerés illeti azokat, akik mindennapi munkájuk mellett szakítanak időt arra, hogy önkéntes tűzoltóként elhivatottan, lelkesen szolgálják szűkebb és tágabb környezetüket – méltatta a mentő tűzvédelemben önkéntesen résztvevőket Leskovics Zoltán, s hangsúlyozta: a tűzoltói munka csapatmunka, ahol egy mindenkiért, mindenki egyért van. 

– Ebben rejlik a tűzoltók erőssége, hogy egyként, egymást segítve, összefogva és vállvetve képesek dolgozni. A tűzoltó Szent Flórián szellemében a hittel, kitartással és elkötelezettséggel kell, hogy végezze a munkáját. A rendkívül gyors technikai fejlődés új és újabb feladatokat helyez a vállunkra, az elektromosság, a zöld energia rohamos térhódítása miatt is szükség van a folyamatos tudásfejlesztésre a hivatásos, a létesítményi, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltóknak – utalt a kihívásokra az alezredes. – A mai nap minden tűzoltónak jár, ha csak jelképesen is, Szent Flórián elismerése  – mondta a tűzoltósági főfelügyelő, majd a szobornál, pár perccel később a nyíregyházi tűzoltók bátor és hősies helytállásának tiszteletére állított emléktáblánál a koszorúk elhelyezése után tűzoltófelvonulással folytatódott az ünnepség.

A legnemesebb hivatás egyikét választották

A nyíregyházi tűzoltók bátorsága, elhivatottsága és helytállása 140 éve a példaértékű.

A koszorúzások és látványos tűzoltófelvonulás – az Erdő sori laktanyától a belvárosig sétált a menet, a tűzoltójárművek villogva, szirénázva ejtették ámulatba a járókelőket, előkerültek a telefonok, készültek a fotók és videók, a gyerekek hangosan kiabáltak a tűzoltók után. Érezhető volt tisztelet, a megbecsülés, s erről beszélt a Váci Mihály Kulturális Központban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltónapi megemlékezésén és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság jubileumi ünnepségén dr. Kovács Ferenc.

Társadalmi megbecsültség

– Az idei tűzoltónapi ünnepségnek különös jelentősége van, hiszen 140 éves a nyíregyházi tűzoltóság, melynek megalapításáról 1884. március 9-én született meg a döntés – mondta köszöntőjében Nyíregyháza polgármestere. Felidézte, hogy Sztárek Ferenc volt az első alapító parancsnok, s ez a 140 év nem csak a tűzoltóság, hanem a város életében is kiemelkedő esemény, hiszen a tűzoltók azok, akik a város biztonságáért dolgoznak minden nap 24 órában, amit az önkormányzat, a mindenkori városvezetés folyamatosan és kellő módon próbált elismerni.

– Sztárek Ferenc nevét vette fel 1997-ben a tűzoltólaktanya, 2006-tól a város közbiztonságáért adható kitüntetést is róla nevezték el, valamint a helyi értéktár részévé vált a nyíregyházi tűzoltóság – sorolta a városvezető, aki örömmel emlékszik vissza, amikor a Szent Flórián szobrot avatták a Flórián téren, és amikor a mai görögkatolikus iskola falán elhelyezték az emléktáblát.

– Ezek nagyon fontos külső jelek, ám ettől fontosabb az, hogy a lakosság részéről is kiemelt figyelmet és elismerést kapnak, amit meg is érdemelnek, hiszen állandó készenlétben végzik a munkájukat. Ma már nem is a tűzesetek teszik ki a munkájuk legnagyobb részét, hanem a különböző balesetekben, katasztrófahelyzetekben is önökre számíthatunk is. A nyíregyháziak nevében köszönöm a munkájukat – méltatta a nyíregyházi tűzoltókat dr. Kovács Ferenc.

Szükség volt és lesz is rájuk

A tűzoltók életében a tudás, az elhivatottság, a jó és gyors helyzetfelismerés fontos és alapvető. Csapatban, szinte egy második családban létezni, dolgozni pedig kiváltságos érték. Többek között erről és az elmúlt 140 esztendőről is szólt Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy.

„Ha dúl a bősz elem, e hármat ne feledd! Erős kar, bátor szív, testvéri szeretet, jutalmad ez legyen. Betöltéd tisztedet.” A Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet első napjának első lapjára a budapesti önkéntes tűzoltók jelmondatát jegyezték be – emlékeztetett a kezdetekre a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka, s elmondta: 1832 augusztusában nagy csapás érte a várost, 138 házat hamvasztott el a tűz. A település vezetése tűzrendészeti rendeletek megalkotásával és a tűzoltás intézményesítésével törekedett a rémítő szaporasággal keletkezett tűzvészek, ismétlődő tűzvészek visszaszorítására. A tűzoltóság megalakítása elodázhatatlanná vált 1881-ben két hatalmas, pusztító tűz után. A szervezett tűzoltóság megalakulását 1883. szeptember 23-án jelentették be, s 1884. március 9-én tartott alakuló közgyűlésén mondták ki ténylegesen a nyíregyházi önkéntes tűzoltó egylet működését 126 alapító és 66 működő taggal. Tűzoltóságunk további szervezését első főparancsnokunk, Sztárek Ferenc irányította, aki 1891-től Nyíregyháza rendőrfőkapitányi beosztását is betöltötte. A lánglovagok számtalan tűznél bizonyították rá termettségüket. 1885-ben a városba látogató József főherceg mondott köszönetet a nyíregyházi tűzoltóknak a huszárlaktanya tüzének oltásakor tanúsított helytállásukért. Az 1896-os országos tűzoltóversenyen a mozdonyfecskendő szerelés versenyszámban elért első helyezés is bizonyította, hogy a nyíregyházi tűzoltók az ország legjobbjai közé tartoznak. 1905-ben a szegedi országos tűzoltóversenyen diadalmaskodtak, immár dr. Konti Gyula parancsnoksága alatt, akinek irányításával újjászerveződött, modernizálódott a nyíregyházi tűzoltóság.

– A következő év elhozta azt az eseményt, melyre azóta is a legnagyobb büszkeséggel tekintünk vissza – folytatta történelmi visszatekintését az őrnagy.

 – 1906. július 2-án 30 ezer néző előtt a Milánói Stadionban megrendezett nemzetközi tűzoltóversenyen aranyérmes lett a nyíregyházi csapat. Tovább növelte a tűzoltóink iránti megbecsülést, hogy a csapat nevében dr. Konti Gyula parancsnok az elnyert 500 lírát a dél-olaszországi földrengés károsultjainak megsegítésére ajánlotta fel – időzött a példamutató múltban Oszlár Gábor, aki embert próbáló tűzesetekről, a tűzoltóságokat érintő változásokról, átszervezésekről is szólt. De bármi is történt, ami soha nem változott, az a nyíregyházi tűzoltók elhivatottsága, bátor helytállása. Az elődök büszkén tekinthetnek le a ma tűzoltóira, akik elsőként érnek oda, ahol baj van és utolsónak távoznak onnan – ez olvasható a tűzoltólaktanyájuk bejárai ajtaja felett is.

Újabb kihívások

– A négy és tízemeletes társasházakban keletkezett tüzek a '70-'80-as évektől a mai napig az egyik legnagyobb körültekintést igénylő beavatkozások közé tartoznak, hiszen esetenként nagyszámú, közvetlen veszélyben lévő embert kell megmenteni – kötötte össze a múltat és a jelent a tűzoltóparancsnok, de szólt a rendkívüli időjárási helyzetekről, az árvizek és aszályok jelentette kihívásokról, s arról is, ha kell, az ország más részein is emberfeletti munkát végeznek a mentésben.

– Tűzoltók vagyunk. Ha bárki bajba kerül, mi érte megyünk. Emberek valódi tragédiáival, fájdalmával, félelmével találkozunk. Mindnyájan annak tudatában és vállalásával indulunk segítséget nyújtani, hogy saját fájdalmainkat és félelmeinket feledve, akár életünket is kockáztatva kell helytállnunk hivatásunk gyakorlása közben – mondta hitvallásukról. – Nem kérdezzük, hogy kinek hol a hazája, vagy hogy miben hisz. Nem tántorít el minket a kimerültség, mert tudjuk, ha bárki bajba kerül, csak ránk számíthat. És ez nem marad viszonzatlan, hiszen az a bizalom és megbecsülés, amit a társadalomtól kapunk, ösztönöz, motivál minket. Az ünnepi pillanatokban és a munkás hétköznapokon is legyünk büszkék arra, hogy olyan hivatást választottunk, amely a legnemesebbek közé tartozik – fogalmazott Oszlár Gábor. A jelenlévők megtekinthették azt a kisfilmet, ami a nyíregyházi tűzoltók 140 éves történetét mutatja be, majd elismerések és jutalmat átadása következett. 

Az idei tűzoltóünnep még nem ért véget, hiszen az első parancsnok tiszteletére szombaton a Kossuth téren rendezik meg a Sztárek Ferenc Tűzoltó Erőpróbát.

Elismerésben részesültek 2024.05.03. VMKI (2024.05.03.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában