Impozáns látvány

2019.06.26. 15:07

360 fokos videó: Szemkápráztató a nagyari Luby-kastély rózsakertje

A kis szabolcsi településre érkezve impozáns látványt nyújt az elmúlt évtizedben felújított Luby-kastély. Rózsakertjében több mint ötszáz rózsafajta található.

sdr

Széles mosollyal és stílszerűen rózsa lattéval fogadott minket a Luby-kastély és Rosarium vezetője, Gódor Anita.

Azonnal érezzük, itt csaknem minden a rózsáról szól.

Az ehető szirmokkal díszített kávékülönlegesség elfogyasztása után sétára indultunk a kastély falai között, felelevenítve az épület és a család történelmét.

– A Luby-kastélyt Luby Géza országgyűlési képviselő építtette 1877 és 1879 között – ismertette az intézményvezető. – A „Rózsakirályként” ismert tulajdonos páratlan rózsakerttel büszkélkedett, a kor irodalma szerint csak a margitszigeti rózsakert vette fel vele a versenyt.

Az elmúlt évszázadban a történelem vihara a Luby-kastélyt sem kímélte. A második világégést követő államosítás után iskolaként működött a tulajdonosától megfosztott épület, egészen 1977-ig. A jelentősen leromlott állapotú kastély ezután elhagyatottá vált, amíg 2009-ben új tulajdonosa ismét életre nem hívta Luby Géza álmait.

A 2011-től ismét régi fényében pompázó épület ma kastélymúzeumként működik. Szabadulószoba, étterem és rendezvényterem is helyet kapott benne, illetve trópusi pálmaházában több mint kétszáz növény található.

Mégis legnagyobb látványossága természetesen kertje, ahol a legkülönbözőbb rózsák kaptak helyet. Az épület körül közel ötezer rózsatő növekszik.

– Legújabb gyűjteményünk két celebrózsa ágyás, ahol híres emberekről elnevezett rózsafajtákat próbáltunk egy csokorba összeszedni – árulta el a rosarium vezetője. – Legkülönlegesebb a Pierre de Ronsard fajtájú rózsánk, mely a futórózsáktól eltérően egész évben nyílik. Látogatóink ezután érdeklődnek leginkább.

Kerti sétánk végén megismerkedtünk a kastély házőrző ebével, Margittal, a kutyus immár nemcsak az épületet, de Luby Géza álmait is őrzi.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában