kiállítás

2019.06.07. 07:24

Amit a bronz mondani tud a nézőnek

A művész alkotói módszerét gazdag formatöredékek, merész metszetek jellemzik.

Még június 22–ig látható Györfi Sándor szobrászművész kiállítása a Nyíregyházi Városi Galériában. A tárlatot megtekintette H. Németh Katalin grafikusművész is, aki megosztotta gondolatait szerkesztőségünkkel.

„Nagyszemcsés homokban samottdarabok, drótkefe, kalapács, drótháló és egy félkész öntvény véletlenszerűen egymás mellett. Mindezek a kiállítóterem padlóján. Azt példázzák, hogy mi előzi meg a szobor létrejöttét – hozzájuk gondolva még az olvasztókemencét is. Györfi Sándor alkotói módszerét a gazdag formatöredékek és merész metszetek használata jellemzi.

A megnyitón a vendégek bepillanthattak az alkotás folyamatába is Fotó: Sipeki Péter

Témaként a közel és a régmúlt leleteit, a paraszti lét és annak minden fontos kellékét választja. Sok mindenbe belelát, elhallgat, a nézőre bízza a kiegészítéseket. Sejtelmes formatöredékekkel gazdagít, ráébreszt a sokféleség szépségére. Merész képzettársításokat használ, helyenként alaposan megdolgoztatva a szemlélőt.

A fatörzs felületi szépsége

Golgotája valóságos ötvözet a múlt és a ma között, amit a lebegő hiányos emberi test és azt a földdel összekötő bronz PET-palackok, sörös dobozok fejezik ki. Az utóbbiak csak alapos szemlélődés árán azonosíthatóak.

Szívesen időz a kiöntött fém véletlenszerű alakulásán, hogy aztán konkrét formává tegye. Ugyancsak sok helyütt használja a fatörzs felületi szépségét – azzal más részletet jellemezve. Természetes módon kapcsolja össze a földet az éggel, lapos kavicsok tömegével. Szívesen ötvözi a bronzot a kővel, egy helyen arany sávval is gazdagít.

Életművének jelentős részét az érmek foglalják el. A köztéri portrészobrairól nagyméretű fotókat hozott a kiállításra.”

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában