kiállítás

2019.06.05. 07:45

Felvillantották a tehetségüket a zrínyisek

Kiállították a tehetséges tanulók kerámiáit és fotóit a Zrínyi-galériában.

Egy iskolás nemcsak a tanulmányaiban nyújthat kiemelkedő teljesítményt, de sikeres és eredményes lehet a hobbijában vagy szabadidős tevékenységeiben is.

„Fontos, hogy tudatosítsuk a diákokban: a ,,gyakorlat teszi a mestert”.”

Erre pedig legjobb példának azokat a tanulókat lehetne felhozni, akiknek fényképeiket, kerámiáikat és egyéb képzőművészeti alkotásaikat állították ki kedden délelőtt a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium Zrínyi-galériájában.

A gyönyörű, karib-tengeri színeket idéző tárolóedények, apró csuprok és kancsók, az őszi falevélnek tetsző agyaglevél s az állatokat megmintázó szobrocskák, valamint a falra függesztett képek bizonyítják: a mai fiatalok is képesek lefoglalni magukat a modern kütyük nélkül is.

Generációk viszik tovább

– Az iskolánk immár harmadik alkalommal vehette át az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet, s enélkül a mai kiállítás sem jöhetett volna létre. Pedagógusként elmondhatom, hogy az a legjobb visszajelzés, ha a diákok nemcsak a kötelező tantárgyakat tanulják, hanem szabadidejükben képesek megvalósítani önmagukat az iskola falain belül is – mondta el Huszárné Kádár Ibolya, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium igazgatója.

A gimnáziumban évek óta népszerű a kézművesszakkör, amit Kanyuk Jánosné tanárnő vezet. Ám mint minden jó szakember, ő is neves kerámia­művésztől tanulta a mesterséget, ezért meghívta egykori tanárát, Janisch Kornéliát a megnyitóra, aki a következő gondolatokat fogalmazta meg: – Óriási öröm látni, hogy egykori tanítványom hova jutott az életben, s mit teremtett meg az iskolában a diákokért és a keramikus­szakmáért egyaránt.

Többféle technikával

– A diákokkal egy háromnapos szakmai kirándulásra mentünk, mert úgy gondolom, hogy a lazítás is része az alkotói munkának. Mindig is szívügyem volt a kerámiakészítés, és szerettem volna ezt megmutatni a gyerekeknek is, akik nagyon nyitottak rá. Fontos, hogy tudatosítsuk bennük, a „gyakorlat teszi a mestert”. Többféle technikával – koronggal, felrakással vagy marokedény-technikával – dolgozunk, de szeretnék bemutatni nekik más művészeti ágakat is, mint a grafika vagy akár a henna – ismertette terveit Kanyuk Jánosné.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában