magoncok

2019.06.26. 08:58

„Magoncok” örömzenéje

A református templomban feledhetetlen atmoszférát teremtettek a gyerekek.

Évről évre gyerekek százaival szerettetik meg a zenét | Fotó: Győrfi Gergő

Ha vége a tanévnek, jön a Magonc együttes – ez immár hagyomány Nagykállóban. Az Óbudai Waldorf Iskola növendékeiből alakult zenekar minden évben egy hetet tölt Nagykálló-Harangodon, ahol a népzenéé a főszerep.

A magyar népi hagyományokat ápoló intézményben több mint tíz éve működik a zenekar Lányi György vezetésével. A gyerekek kezdetben kotta tanulása nélkül, a népi hangszerek megismerésével és közös muzsikálással sajátítják el a zenélés alapjait.

Vannak közöttük kobzosok, furulyások, dobosok, hegedűsök, akik játék közben énekelnek is. A legfontosabb számukra az, hogy mindezt szívből, szeretetből tegyék.

Szeretik ezt a módszert

– Ezt a módszert mindenki kedveli. A gyerekek azon a hangszeren játszhatnak, amelyiken szeretnének, nem kell előtte zenei írást, olvasást tanulniuk – mondta el Lányi György.

Évről évre gyerekek százaival szerettetik meg a zenét | Fotó: Győrfi Gergő

– Amikor az ember bizonyos fokon megtanul muzsikálni, minden érthetővé válik, onnantól kezdve a kotta írása is könnyebben megy. Az idén több mint négyszázan érkeztek Harangodra, kiegészülve az újpesti Csillagberek Waldorf Iskola és a pilisszentlászlói Kékvölgy Waldorf Iskola növendékeivel. Lányi György, a Téka együttes egyik alapítója otthonának tekinti e dombok övezte harangodi tájat.

– Ez az alma materünk, így arra gondoltam, elhozom ide a tanítványaimat is. A táborban töltött idő a programok mellett leginkább a közös zenélésről szólt. A fiatalok a megszerzett tudásukról különleges hangulatú koncerten adtak számot: a nagykállói református műemléktemplomban feledhetetlen atmoszférát teremtett a gyereksereg.

UL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában