Felpumpálni a kerekeket!

2019.08.12. 16:57

Itt az újabb futam

A Károlyi család ősi városába kerekeznek el az örökségtúrázók.

A Károlyi-kastély a család ősi rezidenciája, a térség legjelentősebb erődítménye volt

Fotó: Csutkai Csaba

Újabb történelmi emlékhelyek felfedezésére indulhatnak el, s közben kerékpáros teljesítményüket is kipróbálhatják azok, akik augusztus 17–19. között vállalkoznak a Nyírség és Partium közötti 203 kilométeres örökségtúrára.

Felpumpálni a kerekeket!

Deák Attila, a Középkori Templomok Útja Egyesület titkára elmondta: – A Báthori, a Kállay és a Károlyi családok nyomdokain haladunk végig, amelyek formálták e vidék épített örökségét és történelmét, a túra három tájegységen és két országon halad keresztül Nyíregyháza–Nagykároly–Debrecen között.

– A túra Nyíregyháza főteréről indul, Nagykálló felé vesszük az irányt, Kállósemjénben a Kállay család egykori birtokközpontjában álló barokk stílusú kúriát célozzuk meg. Máriapócs felé megyünk tovább, ahol megtekintjük a székesegyházat. Nyírbátor az örökségtúra egyik legjelentősebb állomása, ahol történelmi műemlékek ölelésében végigsétálva a várostörténeti sétányon veszünk szusszanásnyi levegőt – sorolta a kerékpáros küldetés főbb állomásait a szervező, titkár.

– A következő állomás Nyírvasvári, majd Vállajnál lépjük át a magyar–román határt. Nagykárolyba a kora esti órákban érkezünk, itt töltjük az éjszakát, s másnap felfedezzük a környéket. A város a Károlyi család nevével forrt össze, a 15. század végén épült Károlyi-kastély volt a család ősi rezidenciája.

– A Partiumi bringázás után a Bátorligeti ősláp felfedezésére indulunk, amely hazánk egyik legrégebbi és leghíresebb természetvédelmi területe. S míg a harmadik napon Debrecenig eljutunk, az Alföld legnagyobb egybefüggő erdője, a Gúthi-erdő ösvényein haladunk. Augusztus 13-áig még lehet jelentkezni a túrára (a Középkori Temp­lomok Útja Egyesület hon­lapján minden információ elérhető). Akik velünk tartanak, úgy készüljenek, hogy esőben, széllel szemben tekerve sem térünk le az útvonalról – mondta el Deák ­Attila.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában