István, a király

2019.08.16. 12:23

Összefogtak profik és amatőrök Tiszalökön

Ma este mutatják be Tiszalökön, a város főterén a rockopera kivonatos koncertverzióját.

Lelkesen és kitartóan próbáltak a szereplők | Fotó: Tölgyesi Attiláné

Egy különlegesen egyedülálló produkcióval találkozhatnak az érdeklődők ma este 21 órától Tiszalök főterén: az István, a király rockopera kivonatos koncertverziója lesz látható, ahol az ismert szereplőkön kívül a helyi Mámor Színtársulat tagjai, a Tiszalöki Kossuth Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai, a Tiszalöki Népzenei Együttes tagjai és az erre az alkalomra szerveződött – de a remények szerint az elő­adás után is továbbélő – tánckar tagjai is színpadra lépnek.

Lelkesen és kitartóan próbáltak a szereplők | Fotó: Tölgyesi Attiláné

Kedden már nyilatkozott az előadást rendező két színművész, Kuthy Patrícia és Illyés Ákos, most arról kérdeztük meg Tölgyesi Attilánét, a Tiszalöki Városi Könyvtár és Művelődési Ház igazgatóját, hogyan született meg az előadás ötlete.

Helyi tehetségek is

– A gondolat több mint egy évvel ezelőtt pattant ki a fejemből, amikor egy reggel arra ébredtem, hogy városunk új főterén az István, a király című rockoperát augusztus 20. környékén jó lenne megrendeznünk. Aki évek óta szervezéssel foglalkozik, annál nem is olyan meglepő, ha még álmában is ezen töri a fejét, viszont amit elképzeltem, abban az ismert szereplőkön kívül nagyon sok helyi tehetséges embernek szerettem volna lehetőséget biztosítani. Első körben Gömze Sándor polgármesternek mondtam el a tervemet, akinek nagyon tetszett, és megígérte, hogy mindenben segíti ennek a produkciónak a megszületését. Ezt követően Kuthy Patríciát és Illyés Ákost kerestük fel, akiket már régóta ismerünk, hiszen a Mámor Színtársulatnak három darabját is ők rendezték, és nagyon szeretjük őket! Ők javasolták Thiard-Laforest Csabát koreográfusnak és Tamás Attilát zenei vezetőnek. Természetesen náluk is nagy sikert aratott a terv, amely azóta is lázban tartja őket – mondta Tölgyesi Attiláné, aki a rendezőasszisztensi feladatokat is ellátja.

– A Mámor Színtársulat tagjai következtek, akik meglepődtek a darabválasztáson, és egy kicsit hitetlenkedve fogadták. A szerepek kiosztása során helyi tehetséges énekeseket is megszólítottunk, akik örömmel vágtak bele a kihívásba. Ezt követően a tánckar toborzása következett, gyerekeken kívül felnőtteket is invitáltunk. Össze is állt egy lelkes csapat, akik kitartóan és rendszeresen járnak a próbákra.

Közösségépítő folyamat

– Eszembe jutott, hogy az M1-en futott a Társulat, amelyben az István, a király előadást vitték színpadra, és így jött a képbe Nagy Szilárd, aki a jubileumi előadáson Sur szerepét játszotta. Szilárd javaslata alapján Koroknai Árpádot kértük fel Torda és Laborc megszólaltatására, ő pedig Koppányt fogja alakítani. Számomra Varga Miklós összeforrt István alakjával, így senki mást nem tudtam elképzelni a főszerepre. Szerencsére tetszett neki az ötlet, és szívesen el is vállalta a szokatlan feladatot, hogy a profik mellett lelkes amatőrökkel lépjen fel. Az előadás kapcsán példátlan összefogás alakult ki, nem csak a szereplők részéről, hiszen vállalkozók és magánemberek is segítették a munkát, támogatták az est létrejöttét. Igazi közösségépítő folyamatban veszünk részt, amelynek izgalmas látni a fejlődését, alakulását. Az előadást augusztus 16-án a 20.30-tól megrendezendő városi ünnepség részeként mutatjuk be. Várunk mindenkit szeretettel – tette hozzá Tölgyesi Attiláné.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában