Életre kelt aranyember

2019.09.03. 17:05

Egy élő szobor élete

A nyíregyházi VIDOR Fesztivál jelképeivé váltak az élő szobrok.

Forrás: KM-archív

Az arany, ezüst és bronz színekben pompázó művészek első pillantásra valóban egy köztéri szobornak tűnnek. Közelebbről vehető észre, hogy a festék alatt valódi emberek dermedtek mozdulatlanságba, hogy aztán időnként egy kis mosollyal, integetéssel bizonyítsák: ezek a szobrok bizony élnek.

Egy kis szünet belefér

A miskolci Tóth Bence megengedte, hogy megnézzük, hogyan változik át egyik karakterévé. – Egy különleges bekeményítés és speciális festékek segítségével érem el, hogy a ruhák jól mutassanak és szoborszerűek legyenek. Van olyan jelmezem, amit hosszú évek óta használok, de olyan is, amit az idén próbáltam ki először. A jelmezt speciális, kifejezetten testfestésre gyártott színezőanyag felkenésével egészíti ki mindenütt, ahol nem takarja a ruha – árulta el Bence, aki karaktereinek szavatosságát ahhoz köti, hogy milyen reakciót váltanak ki a közönségből, illetve mennyire tudja magáévá tenni a figurát.

A nyáron több mint 20 napot „dolgozott” élő szoborként, az év többi részében ételfutár, barátaival egy büfét üzemeltet, és koncerteket is szervez.

– Minden fellépés előtt relaxálok, pihenek, és persze sok vizet iszom, próbálom felkészíteni a szervezetem az extra igénybevételre, nehogy kiszáradjak, viszont óránként tartok egy kis pihenőt. Évekkel ezelőtt Arnhemben, Hollandiában részt vettem egy világbajnokságon: ott elfelejtettek szólni, hogy szünet van, két és fél órát szerepben maradtam egy biciklin egyensúlyozva, no az hosszú volt! – jegyezte meg Bence.

Az élő szobrok előadásának szerves része a közönséggel való interakció, ami nem minden esetben megy simán: a gyerekek és az idősebbek gyakran megijednek tőlük, de munkájuk során rengeteg szívmelengető, megmosolyogtató jelenettel is találkoztak eddig.

– Egyszer egy roma srác nagyon aranyos volt: vigyázzba állt előttem, és elszavalt egy verset lovári nyelven ahelyett, hogy a többi járókelőhöz hasonlóan pénzt adott volna. Ez egy nagyon szép emlék – mesélte a művész, és hozzátette: nem tud receptet nyújtani e művészeti ághoz, de aki ki szeretné magát próbálni benne, nem kell más hozzá, csak egy kis bátorság.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában