Megszentelték a zarándokházat

2019.10.07. 19:14

Aki betér, Jézussal találkozik e hajlékban

– Amikor imádsággal szentelünk meg egy hajlékot, Jézus lép be oda, különösképp így van ez ezzel a zarándokházzal, hiszen ide nem lakni jönnek az emberek, hanem Jézushoz érkeznek meg. Mélyen önmagukba tudnak tekinteni, s meglátják az Isten kegyelmét, ráébrednek arra, hogy szükségük van rá – hangsúlyozta Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek- metropolita miután Orosz Atanáz és Szocska A. Ábel püspökökkel megszentelte a bazilikával szemközti felújított zarándokházat.

Fotó: Dodó Ferenc

Elmondta, ez volt az első görögkatolikus zarándokház az országban, azóta több is felépült, s ez is kifejezi, hogy mennyire szükség van rájuk: ide hívják mindazokat, akik meg akarják látni Krisztust. Majd az érsek- metropolita megköszönte az építkezésre fordított hozzájárulásokat, a kormány támogatását. A 130 főt befogadó, 29 szobás zarándokház teljes korszerűsítése: a külső- belső festés, a nyílászárók cseréje, az új fűtésrendszer kiépítése, a bútorok összesen 650 millió forintba került. Az átadó ünnepségen Seszták Oszkár, a közgyűlés elnöke és Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője is azt hangsúlyozta: az állam, az egyház és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően látványosan megújult a nemzeti kegyhely, a jövőben a település megközelíthetőségét szeretnék javítani, többek között szeretnék bekapcsolni a zarándokhelyet a megye kerékpárút-hálózatába.

 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is úgy fogalmazott: – Nem lehet ráismerni, mennyit fejlődött a város ékköve az elmúlt 15 évben, a templomtér és környezete megszépült, az épületek új külsőt kaptak, s mindez illeszkedik abba törekvésbe, amit a kormány szeretett volna tenni a nemzetért és a kereszténységért. Az országban 110- 120 katolikus zarándokhely van, ebből az utóbbi években 66 helyen fejlesztettek – mondta az államtitkár, majd rátért arra, hogy mindez milyen jelentőséggel bír, mi az , amit meg lehet élni egy zarándokhelyen.

– Egy nyugodt hely érzését, Isten közelségét, egy közösséghez való kötődés erejét, a szeretteinkkel való kapcsolat megerősítését, s megannyi kérdésünkre választ nyújt a mai rohanó istenhitet száműzni akaró korszakban mindannyiunknak – tette hozzá Soltész Miklós.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában