Nyíregyháza

2019.10.29. 17:30

Szenvedéllyel zenél és repül

Somogyi-Tóth Dániel karmester, orgonaművész, de hozzá kötődik a ferihegyi repülőmúzeum fejlesztése is.

Kedden, október 29-én este a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen közös koncertje nyitja meg a nyíregyházi Filharmónia Magyarország hangversenybérlet 2019/20-as évadát a Kodály-iskolában. A karmesteri pódiumon Somogyi-Tóth Dánielt köszöntheti a közönség, aki a nyitókoncert programjáról, a zenekar ifjúsági programjáról és terveiről is mesélt.

Zene és repülés

Karmester, orgonaművész, főzeneigazgató, kulturális menedzser, több sikeres vállalkozás alapítója, aki azt mondja, mindegyik terület ugyanolyan fontos a számára.

Somogyi-Tóth Dániel

– Ha ezek közül bármelyiket el kellene engednem, talán egyik területen sem lehetnék eredményes. A szívemhez legközelebb a zene áll, viszont a közeli barátaim a repülés területéről valók. 15 éves koromban tudomásul vettem, hogy zenészként még lehet közöm a repüléshez, de ha pilótaként dolgoznék, ez fordítva biztosan nem működne. Nem mondom, hogy ez egyszerű – főleg úgy, hogy a zenei pályám is több területen zajlik. Ha a közönségtől vagy a kollégáimtól jó visszajelzéseket kapok, az rengeteg erőt ad. Emellett, ha azt látom, hogy társadalmi haszna van annak, amit elképzeltem, az szintén arra ösztönöz, hogy még többet dolgozzak – azt gondolom, hogy ez önmagában nem meglepő, ezzel mindenki így van. Nekem annyiban van szerencsém, hogy két szenvedélyemet, a zenét és a repülést egymásban ki tudom pihenni. El sem tudom képzelni, hogy máshogy legyen.

Objektív szempontok

Arra a kérdésre, hogy mire a legbüszkébb, azt mondja, a munkáira kapott reakciókra. – Mindig az objektív szempontok számítanak: Debrecenben az eddigi nyolc év alatt közel megtízszereztük a koncertre járó bérletesek számát, jelentős szerepük lett a komolyzenei programoknak.

– A ferihegyi repülőmúzeum, amelynek a fejlesztése szintén hozzám kötődik, a tavalyi hetvenezres látogatószámával már Európa legnépszerűbb repülőtéri látogatóközpontjai közé tartozik. Azt is mondhatom, hogy a legbüszkébb azokra a csapatokra vagyok, akik ebben mellettem álltak és állnak.

Régi terv

A keddi koncertről megtudtuk: a két legnagyobb zeneszerző, Bach és Beethoven csúcsműveit adják elő: az 5. Brandenburgi versenyt és a 9. szimfóniát.

– A concertót kiváló kollégáimmal, Alexáné Kardos Ildikóval és Köcsky Balázzsal adjuk elő. Debrecenben csembalón játszottam, most viszont – kicsit azzal az ­ürüggyel, hogy egyik helyszínen sincs csembaló – zongorán. Régi tervem ez. A korábbi legendás előadók Bersteintől Glenn Gouldig és Ferencsikig mind így játszották, kíváncsi leszek a fogadtatására, rögzítjük filmen is. A 9. szimfóniát már vezényeltem Békéscsabán tíz éve, ahol a pályámat kezdtem.

− Hajdú-Bihar megyében a „Játsszunk Bachot!” című programmal a Kodály Filharmonikusok több koncertet is adnak a Filharmónia ifjúsági bérletének részeként – adódik a kérdés, mit gondol a fiatalok és a komolyzene kapcsolatáról?

– Emlékszem, hogy 25 éve, amikor a Bartók konzit kezdtem, ugyanúgy téma volt, hogy miért csak az idősebb korosztály jár hangversenyre, és nem gondolom, hogy a mai Magyarországon kevesebb koncert lenne, épp ellenkezőleg: Budapesten és az ország számos pontján igazán intenzív zenei élet zajlik. Debrecenben a nagy esti koncerteken is egyre több fiatalt látunk, aminek nagyon örülünk, de szerintem általában minden zenekar komolyan veszi ezt a missziót – ez ügyben én optimista vagyok.

Remek projekt

A Filharmónia Magyarország nyári OrgonaPont sorozatában többször adott koncertet, és hallhatta őt a közönség az Orgonák éjszakáján is. A művész azt mondja, egy jó orgona építészeti és műszaki alkotásként egyaránt magával ragadja az embert. – Remek projektnek tartom az OrgonaPont sorozatot és magam is azon vagyok, hogy minél több helyszínt bevonjunk a sorozatba – mondja Somogyi-Tóth Dániel, akinek rengeteg terve van a jövőre nézve. – Szeretném, ha Budapesten létrehoznánk a világ legjobb repülőmúzeumát és jó lenne, ha a zongora és az orgona intenzívebben lenne jelen az életemben.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában