Égnek a begóniák

2019.10.25. 11:57

Több volt, mint múzsa

Lehet, hogy múzsának lenni nem is olyan menő? Erre a kérdésre keresi a választ az Égnek a begóniák.

Égnek a begóniák – kedden a villában

Fotó: Horváth Dániel / Cafe Budapest

Újabb izgalmas est vár azokra, akik október 29-én ellátogatnak a Bencs-villába: az Égnek a begóniák című produkció Csinszka életét dolgozza fel, Ady Endre egykori múzsáját Sztarenki Dóra alakítja. Az estet Boncza Berta naplójából, visszaemlékezéseiből és verseiből Tóth Réka Ágnes szerkesztette és rendezte.

Lenyűgözte a költőt

„Játékaim összetörtem. Páncélom egy bohócsapka. Nő vagyok – nem író. Asszony. Értelmes és gyerektelen. Nem meddő nő, csak gyerektelen. Olyan, akiben túl sok volt a felelősségérzet és túl sok volt a gyávaság egy új ember­élet megteremtésére. Magam gyereke maradtam. Kortalan, kicsit céltalan, felnevelhetetlen gyerek. Remélem, nem érem meg, hogy öregasszony legyek” – írta Boncza Berta, Ady Endre múzsája és felesége, akit az irodalomból Csinszka néven ismerünk.

A fiatal lány egy intézetből írta leveleit a költőnek. Verseket küldött neki, a válaszban nem bízott, de sorai lenyűgözték a költőt. Az előadás Csinszka házasság előtti és alatti leveleiből, naplóbejegyzéseiből és verseiből válogat, hogy megmutassa azt a nőt, aki sosem teljesedhetett ki a költőzseni mellett.

Árnyalják a képet

Tóth Réka Ágnes rendező a papageno.hu-nak az est megszületéséről azt mondta: „Csinszkát nehezen lehet kikerülni az Ady-életműben, mégis keveset tudunk róla. Nagyon izgalmasnak tartom, hogy Csinszka az Adyval való házasság előtt és után írt csak verseket, közben egyáltalán nem. Érdekes látni, mi történik akkor, ha két, ugyanazon a területen alkotó ember kerül egymás mellé, pláne abban a korban.

Csinszka költői megítélése bizonytalan talajon mozog, és az életéről is vagy negatív, vagy semleges írások születtek. Szerettem volna árnyalni ezt a képet, és megmutatni, hogy Csinszka több volt, mint egy hagyományos múzsa: az írás mellett festett, rajzolt és fotózott is, de közben végtelenül magányos is volt. Irigyelt helyzete ambivalens: lehet, hogy múzsának lenni mégsem olyan menő. Ezt szeretnénk megmutatni.”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában