A reformáció emléknapja

2019.10.31. 11:14

Visszatekintés és emlékezés a múltra

A reformátusoknál is meghonosodott a temetőlátogatás november elsején, de ők hivatalosan a reformáció emléknapját ünneplik október 31-én.

Fáklyákkal, énekes menettel a reformáció napján

Forrás: Egyház

Az ilyenkor szokásos fáklyásmenettel emlékeznek meg egyházukról, s arról, mit is üzen a múltból egyházuknak a reformáció.

Megújulás minden korban

– A reformáció egyfelől emlékezést jelent, visszatekintést a múltba, és hálaadás mindazért, amit eddig megtett az egyház. Ilyenkor nagyon fontos újragondolni a jövőt, merthogy a reformátorok is azt fogalmazták meg, hogy az egyházunkat alakítani, reformálni kell, s ez máig érvényes marad – mondta el Kósa László református lelkipásztor. – A megújulás egy nagyon fontos erőforrása az egyház életének, és arra is való, hogy a gyülekezetek és vezetőik áttekintsék, milyen státuszban van most az egyház.

A megújulás egy új szellemiséget és lelkiséget visz a közösség és a gyülekezet életébe, és 2019-ben is sok-sok területre irányulhat a figyelem, hogy abban a társadalmi valóságban, amiben az egyház létezik és működik, reflektálni tudjon például társadalmi kihívásokra. Ma már nem engedhetjük meg, hogy fáziskésésben legyünk.

Visszatérni a közösségekhez

Különböző társadalmi problémák, mint a globális felmelegedés, a digitalizáció, a migráció, a szegénység foglalkoztatják a közbeszédet, és természetesen foglalkoztatják az egyházakat is. Ezekről beszélgetni kell.

De újra és újra ki kell mondani azt is, ami a fő feladatunk: az evangélium hirdetése.

Miért is van az egyház ebben a világban? – tette fel a kérdést Kósa László.

– Hogy Krisztust képviselje és az evangéliumot hirdesse, és ennek alárendeljen mindent – hangzott a válasz.

– S ez manapság egyre nehezebb, mert az emberek bezárkóznak, alig lehet kiszakítani őket az életritmusukból, pedig nagyon sokan szeretnének és hasznos lenne befelé is figyelni, valamint bizalommal és hittel a közösségek felé fordulni – fogalmazott a református lelkész.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában