hol sírjaink...

2019.11.03. 15:30

A bánat, a gyász jelképei

A sírköveken látható sírjelek sokak számára megfejthetetlen rébusznak is tűnhetnek.

Fotó: Dodó Ferenc

Ilyenkor, október–november fordulója táján az emberek többsége – halottaira emlékezvén – ellátogat valamelyik magyarországi temetőbe. S ha már ott van, szerettei sírhalmai felé mentében önkéntelenül is vet egy-egy pillantást az útba eső sírjelekre, az azokon látható megszokott vagy különösnek tűnő ábrákra, jelképekre.

Az átlagszemlélődőnek semmi rendkívüli nincs ebben, hiszen nagy részük az ő jelképrendszerének is része, de azoknak, akik nem rendelkeznek ilyen ismeretekkel, szinte megfejthetetlen rébusznak is tűnhetnek. Rövid cikkünk nekik próbál hasznosítható ismereteket nyújtani.

Kereszt és fűzfaág

A leggyakrabban előforduló szimbólum a kereszt. Jelké­pezi Krisztust, az ő szenvedését, a halál felett aratott győzelmét, a feltámadást, egyúttal a kereszténységet. Számtalan megjelenési formája lehet a sírköveken: egyszerű vagy díszítettebb, latin vagy egyenlő szárú görög kereszt, függhet rajta Krisztus testének szobra is, vagy lehet csak két vonal.

Ugyancsak gyakori a református sírjelek zömén (no meg a gyászjelentéseken) szereplő szomorúfűz ábrázolás. Nem is hinnénk, hogy jelképeink egyik legújabbját tisztelhetjük benne, melynek megjelenése a Debrecen központú református egyházi kezdeményezésnek köszönhető. A népi képzeletben a lehajló szomorúfüzet a lemondás, a reményvesztés analóg érzéki formájának tartották, s ezért választották a bánat, a fájdalom, a gyász jelképének.

Megjelenése a sírjeleken a 19. század közepe tájára tehető, s azóta szinte egyedüliként képviseli e felekezet gyászának képi megjelenítését. Eleink azonban korábban sem zárkóztak el bizonyos növényábrázolásoktól sírjeleinken. A legrégebbi a liliom, mely a középkortól kezdve a virágok között az ártatlanság és szelídség jelképe, ezért legtöbbször gyermekek, fiatal leányok sírjelén tűnik fel.

Alakja a 17. századtól egyre inkább tulipánformát öltött, széles körben elterjedve a paraszti kertekbe is eljutott. E kétfajta növény – a tulipán és a liliom – temetőbeli szoros kapcsolatát jelzi, hogy Székelyföldön például a 19–20. század fordulóján már csak ezek szimbolizálták a gyermekek és a fiatalok elvesztése iránt érzett hozzátartozói fájdalmat.

Bizonyára sokan ismerik a forgórózsa körzővel fába rajzolt alakját is, ami – nevével ellentétben – mégsem növény, hanem égitest-ábrázolás: egy csillag elvont megjelenítése paraszti fejfafaragók átgondolásában.

A legáltalánosabban használt napszimbólummal együtt a legnagyobb múltra tekint vissza, amit azóta használ az ember, mióta a körülötte lévő világot megpróbálta ábrázolni. Ma már ezek a jelek elvesztették a naphoz, a csillagokhoz fűződő kapcsolatukat, s a faragó számára egyszerű dísszé változtak.

Ne feledkezzünk meg megyénk katolikus sírkeresztjein gyakran feltűnő szív ábrázolásától sem! Az archaikusabb fakeresztek találkozási pontjára szegelt kovácsoltvas szív a katolikus egyházban a 18. századtól hivatalosan is tisztelt „Jézus szíve” motívum egyszerűsített formája, amit a katolikusoknál kereszttel, a reformátusoknál kereszt nélküli alakban használtak. Ábrázolásukban erősen a barokk kor díszítőtechnikája jelenik meg.

Feketék, vörösek

A fejfák színe sem volt mindig azonos. A fekete szín eleinte az öregség jelképe volt, s ezt a színt a fejfa faragása közben lehullott forgács elégetésével érték el. Másik haszna az volt, hogy ezzel tették ellenállóvá a fejfát az időjárás hatásaival szemben, s késleltették a földbe kerülő része korhadását. Bár manapság nemigen találkozhatunk velük, meg kell emlékeznünk a vörösre festett fejfákról, amelyek rendszerint a temető árkán kívül voltak láthatók.

Színükkel azt kívánták jelezni, hogy az alattuk nyugvók nem természetes halállal mentek el, hanem vagy gyilkosság áldozatai voltak, vagy öngyilkosok lettek.

Páll István etnográfus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában