könyvbemutató

2019.11.08. 07:19

A magyarság múltjának történelmi jelentősége

Grandpierre Attila új, Ősi Magyarország című kötetével ismerkedhet meg a megyei könyvtár közönsége november 11-én, hétfőn 16.30-tól. A könyv a magyarság múltjának világtörténelmi jelentőségét mutatja be.

„Az őstörténelemről képet adó krónikákat a 19. század óta hiteltelennek minősítették, s ezzel a népek eredeti önazonosságának történelmi alapját hivatalosan megszüntették. Az új képet rendszerint az összehasonlító nyelvészetre alapozták. Csakhogy a nyelvészeti adategyüttesek számtalan önkényes értelmezésre adtak módot.

Hasonló a helyzet a régészeti és a genetikai adatokkal is. Ebben a helyzetben a történelem társ­tudományainak teljes körű figyelembevétele a követendő út, a természetföldrajzi, az embertani, genetikai, régészeti, vallástörténeti, népzene- és népmesekutatási, nyelvészeti eredmények összesítését, a vizsgált körzet népeinek máig fennmaradt nemzeti eredettudatát és a legmegbízhatóbb történelmi források adatait összevetve” – írja a szerző.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában