Nyíregyháza

2019.11.24. 17:31

Abszolút bestselleríró

Szerelmes írók, festők, történelmi példaképek – emberi sorsokról ír szívesen Nyáry Krisztián.

Nyáry Krisztián író Máriaremetén 2015 január 13-án

Forrás: KM

Fotó: Szabó Gábor

Nyáry Krisztián író, irodalmár, kommunikációs szakember. Néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, s bár az 1990-es évek közepén otthagyta a katedrát, hobbija az irodalom- és művelődéstörténet maradt. Vezetett PR-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, jelenleg a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója – mutatkozik be saját honlapján a sokoldalú ember, aki soha nem tudott eltávolodni az írástól, az irodalomtól.

Gyorsan rátalál a közönsége

A közösségi médiában 2012 elején barátainak kezdte publikálni a magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt óriási népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből két kötet is született, Így szerettek ők címmel, az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei.

„Az irodalomtudomány kissé elzárkózó, várszerű, és ezeket a szerelmi történeteket megírták szaklapokba, lábjegyzetekbe, de szélesebb közönséghez nem feltétlenül jutottak el” – nyilatkozta egy korábbi interjúban a szerelmi történetekhez fűződő motivációjáról az író, akit az emberi sorsok érdekelnek, azokról ír szívesen.

Így a szerelmi történetek után harminchárom 19–20. századi magyar emberről írt, akik köztünk éltek, és akiknek az élete vagy személyes döntéseik példát mutatnak ma is, hősnek tarja Semmelweis Ignácot, Halassy Olivért, az első magyar mozgássérült olimpikont, Papp Lászlót, de Ocskay László századost is, akit a magyar Schindlerként emlegetnek a mai napig.

„Az Igaz hősökben szereplők a megfelelő pillanatban jól döntöttek, és aztán képesek voltak kitartani döntéseik mellett. Hősök, akik a nehezebb utat választották, és kisebbségben maradva is az igazságot képviselték. Vagy egyszerűen csak végig mertek menni a saját útjukon, úgy, hogy példát mutattak másoknak is” – mutatta be a szerző alanyait, akiket teljesen szubjektív módon választott ki, ahogyan mondta: „Ők a személyes hőseim.”

Sorok nem látott levelekből

És innen már csak egy lépés volt, hogy 2017-es könyvében az 1848–49-ben született levelek segítségével újramesélje a szabadságharc történetét, legalábbis annak néhány szeletét. Az ismert szereplők személyes hangvételű magánlevelei mellett az utca embereinek üzenetei is hűen mutatják be az akkori történéseket, a mindennapok küzdelmeit. A kötetben szereplő 163 levél mindegyikéhez egy-egy rövid történet is társul Nyáry-féle stílusban.

Ha mindezek után kíváncsiak a sokoldalú szerzőre – akinek posztjait több mint ötvenezren követik –, Nyáry Krisztián november 26-án kedden 17.30-tól a Bencs-villában mesél magáról, műveiről. Az író-olvasó találkozó házigazdája Kováts Dénes lesz.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában