Mécsest is gyújtottak

2019.11.12. 17:19

Emlékszoba a családnak

Kemecse lakossága eddig is nagy tisztelettel őrizte a Megyeryek emlékét és történelmét.

Számos nemesi család játszott fontos szerepet úgy Kemecse történetében, mint a megye közéletében. A teljesség igénye nélkül hadd utaljunk most a Mikecz, a Kemecsey és a Megyery családokra.

A honfoglalástól napjainkig

A napokban a Megyery család került reflektorfénybe, ugyanis a város helytörténeti múzeumában felavatták a történelmi Megyery család emlékszobáját. A család leszármazottai az emlékszoba felajánlásával tulajdonképpen köszönetüket fejezték ki Kemecse város vezetésének és lakosainak, hogy az elmúlt évtizedekben ápolták és gondozták a Megyery család emlékeit, s a család által képviselt értékeket, közösségi szellemet megőrizték az utókor számára.

Az emlékszoba-avatási ünnepségén Lucza János helytörténész felidézte a Megyery család történetét a honfoglalástól napjainkig, s értékelte a város és a család több évtizedes együttműködését is.

A „múltunk tisztelete – jelenünk méltósága” gondolat jegyében Lipők Sándor polgármester köszöntötte a város nevében a családot, s megköszönte a felajánlott emléktárgyakat, bútorzatokat, amelyek megörökítik Megyery (II.) László (1904–1992), a felesége, Buzinkay Margit (1909–1999), valamint gyermekeik – Csaba, Pál, Emőke és Enikő –, valamint azok családjainak emlékét. Mint a város vezetője kiemelte, a település eddig is nagy tisztelettel őrizte, gondozta a család emlékét és történelmét: a Kegyeleti Park mellett helytörténeti konferenciák rendezése, emléktáblák állítása, családtörténeti könyv kiadása, valamint koszorúzások sokasága jelzi ezt a hagyományápoló tevékenységet. Lipők Sándor Kemecse nevében vállalta, hogy a Helytörténeti Múzeumban méltó körülmények között megőrzik, gondozzák, ápolják, bemutatják e történelmi emlékeket az újabb és újabb generációk tagjai számára.

A család nevében Csernyus Enikő és Pethőné Csernyus Beatrix köszöntötte a megemlékezés résztvevőit, a kiállítás szervezőit, a város és a múzeum vezetőit. Csernyus Enikő köszöntőjében a nagyapa, Megyery Pál könyvéből idézett a család ezer­éves történetéből emelkedett hangulatú részleteket.

Szalkó Károly István nagytiszteletű református lelkész és Tamás László római katolikus lelkész szentelte fel és áldotta meg az emlékszobát.

A megható pillanatokat fokozta, amikor Prescsák Mihályné tanárnő Megyery László 1922-ben írt versével köszöntötte a megjelenteket.

Mécsest is gyújtottak

Az ünnepség közös mécsesgyújtással fejeződött be, a résztvevők együtt emlékeztek a történelmi család valamennyi elhunyt tagjára halottak napja alkalmából.

A Megyery család jelen lévő tagjai meghatódva köszönték meg a hagyományápoló tevékenységet Kemecse önkormányzatának és képviselőinek, hálájukat fejezték ki Abineri Krisztinának, Vasmegyer polgármesterének és képviselőtársainak, végül köszönetet mondtak a kiállítás valamennyi támogatójának és segítőjének.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában