Mozikvíz

2019.11.20. 11:13

Fél ponttal tört az élre

Az idén szinte a filmek rabjává vált a legutóbbi Mozikvíz győztese.

Benke Márk a díjátadón Drabancz M. Róbert és Mészáros Szilárd között

Fotó: Dodó Ferenc

A negyedik évadjához érkezett a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ által üzemeltetett Krúdy Art Mozi „észjátéka”, a Mozikvíz: ezúttal elsősorban televíziós és mozisorozatokhoz kapcsolódtak a kérdések, nemegyszer meglehetősen izzasztó fejtörőkkel vegyítve.

A kudarc nem vette kedvét

Ezúttal egy nyíregyházi filmbarátnak, Benke Márknak kedvezett a szerencse, aki néhány nappal ezelőtt vehette át értékes könyvjutalmát a Krúdy Art Moziban Mészáros Szilárdtól, a kulturális központ igazgatójától, és dr. Drabancz M. Róberttől, a játék ötletgazdájától.

Márk már tavaly is próbára tette tudását, de akkor még alulmaradt a nemes versengésben. – Nehéz eldöntenem, hogy a tavalyi nehezebb volt-e, vagy csak nem ismertem ki akkor még a kérdéssor összeállítójának esze járását. Mindenesetre felpaprikázott az eset, ezért is kapcsolódtam be a játékba ismét – árulta el lapunknak. Egy kicsit a sors fintora is, hogy most – mindössze fél pont különbséggel! – éppen azt a játékostársát sikerült helycserés támadással „kiütnie” az élről, akitől korábban vereséget szenvedett. – Élveztem, hogy a nehezebb kérdésekre több időt kellett szánnom, s egy darabig törnöm kellett a fejemet. Van ugyan néhány filmes könyvem otthon, viszont elegendő volt a világhálón kutakodnom ahhoz, hogy megtaláljam a helyes megoldásokat – hallhattuk a Nyíregyházi Főiskola egykori kommunikáció szakosától.

– Gyermekkoromtól imádom a filmeket, amiben nyilván az is szerepet játszott, hogy édesapámnak ugyancsak a mozi jelentette az igazi kikapcsolódást. Kedvenc akciófilmjeit VHS-szalagokra gyűjtötte, csak akkor volt kicsit morcos, amikor rájuk másoltam az enyémeket. Érdekes, hogy a legelső moziélményem is a Krúdy Art Mozihoz kötődik, itt láttam 1999-ben a Star Wars tulajdonképpeni első (sorrendben a negyedik) epizódját, a Baljós árnyakat, de igazából az eredeti trilógiának vagyok nagy rajongója. Amikor a kétezres évek közepén hozzánk is bejött a multiplex, ez még inkább a filmek felé fordított. Filmfogyasztás dolgában az idei év kiemelkedőnek bizonyult, mert legalább 400 filmet láttam, részben otthon, részben pedig moziban. Otthon inkább a régebbi alkotásokat szedem elő, moziba viszont az újak miatt megyek – nyilatkozta Márk.

– Nincs kedvenc műfajom, tulajdonképpen mindenevő vagyok, de ha mégis választanom kell, akkor az akció-kalandfilmek után a horror-vígjátékokat szeretem a legjobban. Élvezem, ha kevert műfajokkal találkozom, és nem baj, ha egy műfaj nem veszi teljesen komolyan magát. Azt pedig a Krúdy Art Mozinak köszönhetem, hogy néhány fajsúlyosabb filmmel is találkozhattam, jó, hogy van egy ilyen filmszínháza a városnak – folytatta.

Akiket ma is csodál

Kiderült az is, hogy mint sokan, egyszer ő is szívesen részt venne egy forgatáson, s kedvenc időtöltéseinek egyike, hogy saját filmötleteket gyárt, esetleg kitalálja, hogyan mesélne el ő egy adott sztorit.

Búcsúzásképpen sikerült belőle egy kedvenc színészt és színésznőt is kicsikarnunk, bár többször kihangsúlyozta: elsősorban a jó színészi játékot díjazza, és nem csupán a külsőt. – Férfi színészek közül Mel Gibson az egyik kedvencem, csodálom a karakterét, ugyanakkor Daniel Day-Lewis játékáért is odavagyok. A nők közül pedig Jamie Lee Curtis színészetéért rajongtam, amíg a csillaga magasan ragyogott a filmvásznon – zártuk a beszélgetést.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában