A névadót ábrázolja

2019.11.22. 12:43

Modern freskó készül

A nemrég felújított templom egyedi alkotásokkal gazdagodik egy helyi művésznek köszönhetően.

Mihálka György az utolsó simításokat végzi

Fotó: Sipeki Péter

Mihálka György egy különleges és komplex alkotás utolsó simításain dolgozott, amikor ellátogattunk műtermébe. A festőművész a Bán Ferenc tervezte, a közelmúltban teljesen megújított borbányai Szent László-templomba készít egy modern freskót.

A névadót ábrázolja

Akik ismerik a művész munkáit, nem is számítanak átlagos vagy klasszikus képre – elég csak legutóbbi kiállítására gondolni, amikor a megyei könyvtárban Szűk Norberttel, Papp Norberttel és Sipeki Péterrel közösen mutatták be UV-fényre reagáló festékkel készített alkotásaikat. A festő ezúttal is egy nem mindennapi projektre vállalkozott.

– Négy és fél méter magas és tíz méter széles lesz a festmény, ami elég nagy: itt a műhelyben alig lehet elférni tőle, a végleges helyén azonban ízlésesen mutat majd – mutatta be lapunknak művét Mihálka György festőművész.

– A kép Szent László királyt ábrázolja, amint feltartott kezével megáldja a templomban lévőket, két oldalán pedig az ég és a föld angyalai láthatóak.

Az alkotótól megtudtuk: a templom névadóját kérésre festette meg, a tervek pedig a lelki szemei előtt megjelenő koncepció alapján készültek. Mihálka György nem csak a falra kerülő képrendszerrel járul hozzá a Szent László-templom megújulásához, a tizenkét stációt is ő készíti. A felújított borbányai Szent László-templomot a tervek szerint december 1-jén szentelik fel, és addigra az új, ­modern freskó is a helyére kerül.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában