Civil szervezetek

2019.11.26. 09:29

Öt alaphoz pályázhatnak a civilek

A jövő évre 25 millió forintból gazdálkodhatnak Nyíregyháza civil szervezetei.

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a tájékoztatóra

A központi pályázati támogatásra legalább annyira szüksége van ma egy civil szervezetnek, mint egy falat kenyérre. Ezt bizonyította, hogy a 2020-ra vonatkozó pályázati támogatásról szóló hétfői tájékoztatóra nagyon sokan megjelentek. Az érdeklődők be se fértek a Nyírségi Civilház nagytermébe, néhányaknak már csak a folyosón jutott hely.

Miután Nyíregyháza közgyűlése november 21-én jóváhagyta az önszerveződő közösségek támogatásáról szóló rendelet módosítását, a különféle városi bizottságok is meghirdették az elérhető alapok pályázatait. Amint azt Szabó Tamás kulturális referenstől megtudhattuk, a következő évre összesen 25 millió forint osztható ki a szervezetek között.

– Az Ifjúsági Alap 1,25 millió forintjából nyíregyházi programok, civil kezdeményezések és szervezetek támogathatók, és 2,5 millió forint került a Közbiztonsági Alapba. Az utóbbi a biztonság­érzet, valamint a személy- és vagyonvédelem erősítésére fordítható. Városfejlesztésre és környezetvédelemre 1,875 millió forintot különített el a város, ebből a környezetünk állapotjavítását, az épített és a természeti környezet megőrzését várja az önkormányzat.

Természetesen kulturális rendezvények megvalósítását ösztönzi a Kulturális Alap 3,75 milliós forrása, és a legtöbb pénz, 7,5 millió a Civil Alapba került. Ennek az alapnak a legszélesebb a céltartománya – programok, programsorozatok, alkotások, kiadványok létrehozására fordítható –, ugyanakkor ide pályáznak minden évben a legtöbben (60–100 pályázó). A beadási határidő mindenhol 30 nap, azaz december 20-a, elszámolni pedig 2021. január 31-ig kell majd – hallhattuk.

Figyelmesen a kitöltéssel!

A tájékoztató további részében dr. Augusztinyi Krisztina, a város kulturális osztályának jogász-referense szólt a változásokról, illetve adott hasznos tanácsokat a pályázat megírásához.

Mint elmondta, szerencsés március végétől december 31-ig tervezni a programokat, feladatokat, hogy elbírálásra és szerződéskötésre is maradjon idő. Mivel általában sokan pályáznak – a város civiljeinek több mint a fele –, nincs sok remény az egymilliós összeghatár elnyerésére, éppen ezért érdemes csupán egy rendezvényt tervezni, de azt alaposan. – Költségek év közben is elszámolhatóak, de még a 2018-as éviből is hiányzik 44 elszámolás, anélkül pedig nyerni se lehet. Túl sok változás nincs, új viszont a 8-as számú melléklet, amely a személyes adatok kezeléséhez kér nyilatkozatot, ami uniós előírás – figyelmeztetett a jogász.

Sajnos visszatérő hiba, hogy éppen a kért összeg hiányzik az adatlapról, vagy nem egyezik a részletezett költségvetés végösszegével, vannak, akik a fejléceket felejtik el kitölteni, vagy nem írják alá, nem dátumozzák és bélyegzik le az oldalakat. És ami a legfontosabb, a pályázatokat elektronikus úton is be lehet nyújtani, de személyesen praktikusabb. Végül ne feledjék a pályázók, hiánypótlásra csak egyszer van lehetőség!

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában