Nyíregyháza

2020.02.24. 19:13

Czinege Lajostól a megyei kiskirályokig

Nem volt igaz mindenkire, de néhány kommunista vezető jócskán visszaélt a hatalmával.

Forrás: Dodó Ferenc

Fotó: @DODO FERENC

Harminc éve annak, hogy a magyar nemzet sikeresen leszámolt az államszocializmus súlyos korszakával, ami után valami egészen új kezdődött a társadalom életében. A Kádár-korszak három évtizedes periódusa, és az azt megelőző pártállami évek 1989-90-től visszavonhatatlanul történelemmé lettek, levonható tanulságokkal szolgáló történelemmé.

Ám úgy tűnik, még a mögöttünk hagyott három évtized sem volt elég ahhoz, hogy a nemzet mérleget készítsen azokról az időkről, levonva minden fontos konzekvenciát. Ez nyert megerősítés a megyei levéltár hétfői programján, amikor bemutatták a Magyar Nemzeti Levéltár – Majtényi György főlevéltáros, Szabó Csaba főigazgató és Mikó Zsuzsanna főigazgató-helyettes által szerkesztett – Kommunista kiskirályok című új dokumentumkötetét.

A haszonnal forgatható kötet újabb kalapácsütés a hallgatás falának lebontásában. Ugyan nem ad teljes képet az „átkosként” elhíresült időkről – fogalmazta meg a kiadványt bemutató Gottfried Barna főlevéltáros –, de a benne szereplő történetek mindenképpen jellemző esetek.

– A magyar nemzeti levéltár 2019-ben kérte fel a megyei levéltárakat, hogy vegyenek részt a kötet létrehozásában. Így került összesen 17 történet a gyűjteménybe az ország szinte minden tájáról Nagykanizsától Sátoraljaújhelyig, Csornától Tarpáig. Mindegyik a korabeli hatalomgyakorlást hivatott illusztrálni, hogyan éltek, vagy éppen éltek vissza a hatalommal a kommunizmus kiskirályai – hallhattuk a felvezetőben. Mivel a megyénkben a párt és a megyei tanács iratanyagának Gottfried Barna a legavatottabb referense, rá is komoly munka hárult.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában