Jósa András Múzeum

2020.02.26. 15:44

Tovább épült a lengyel–magyar kapcsolat

Dr. Rémiás Tibor jobbján Bogdan Kaczmar és hadtörténésze, Marek Mazur

Fotó: Dodó Ferenc

A rzeszówi múzeum ötfős delegációja látogatott el pénteken a Jósa András Múzeumba, ahol eszmecserét folytattak közös kiállításokról, konferenciákról és műtárgyvédelemről. A két intézmény közötti kapcsolat mintegy 15 esztendőre tekint vissza, ezalatt több kiállítást is cseréltek egymással.

Korábban a lengyel–magyar barátság jegyében csokorba szedték a két nép életében közös történelmi vonatkozásokat az erdélyi fejedelmek két országra kiterjedő szerepvállalásaitól kezdve a forradalmakkal, illetve a két világháború és az ’56-os események történéseivel bezárólag, és ehhez készültek lengyel és magyar nyelvű kiállítások.

Három évre előre

– A hosszú távú jövő is hasonlóan gyümölcsöző lesz – mondta el lapunknak dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató.

Az idén a nyíregyházi szakemberek a Báthori családról és Báthory István nagyfejedelmünkről állítanak össze egy kiállítási anyagot relikvia­másolatokból (Báthory után egyébként is kevés eredeti tárgy maradt), amit október 2-ától láthat a lengyel közönség Rzeszówban.

– Innen a tárlat országjáró körútra indul, Varsóba is eljut, miközben a fogadó és a krakkói múzeum kiegészíti a saját emlékeivel. Rá egy esztendőre, 2021-ben a szőtteseink motívumkincsét vetjük össze a közös jegyekre fókuszálva. Ez is bejárja majd a galíciai és a magyar vidékeket. Végül 2022-re egy közös numizmatikai kiállításban gondolkodunk – tudtuk meg.

A néprajzosból, hadtörténészből, művészettörténészből álló kis csapat Bogdan Kaczmar múzeumigazgató vezetésével a böllérversenyre is ellátogatott, mindemellett a múlt szombaton a tiszadobi kastélyt csodálták meg, vasárnap pedig Debrecenben látogattak el a Déri Múzeumba, a nagytemplomhoz és az egyetemhez.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában